Polska Zdrowe ryby z Norwegii. Przemysł rybny emituje mniej CO2 11 marca 2020 Polska Zdrowe ryby z Norwegii. Przemysł rybny emituje mniej CO2 11 marca 2020 Przeczytaj także Polska Setki myśliwych polują bez uprawnień. Największa afera Polskiego Związku Łowieckiego Zdobywali uprawnienia do polowań bez uczestnictwa w kursach i zdania egzaminów. Tak wyglądała uproszczona droga zostania myśliwym w Ostrołęce. Władze Polskiego Związku Łowieckiego złożyły doniesienie do prokuratury. Polska Przedsiębiorcy muszą wypełnić oświadczenie dot. zamrożonych cen prądu. Jeśli tego nie zrobisz, zwrócisz większą kwotę Przedsiębiorcy, którzy korzystali z zamrożonych cen prądu w 2024 roku są zobowiązani do złożenia oświadczenia o otrzymanej pomocy. Jeżeli tego nie zrobią do 28 lutego 2025 roku, zapłacą różnicę pomiędzy ceną maksymalną, a ceną określoną w umowie wraz z odsetkami. Sprawdź, co jako przedsiębiorca powinieneś wiedzieć. Ryby i owoce morza ratunkiem dla klimatu? Tak wynika z raportu ONZ, który został opublikowany w 2019 roku. Przemysł rybny emituje mniej CO2 i jest bardziej przyjazny dla środowiska. Reklama Polacy najchętniej importują z Norwegii łososia, pstrąga, śledzia i dorsza. Norweskie ryby nie są faszerowane antybiotykami – od lat 80. ubiegłego wieku obniżono tam stosowanie antybiotyków o 99 proc. Przemysł rybny jest o wiele bardziej korzystny dla klimatu niż hodowla bydła. – Jeśli chodzi o eksport dorsza arktycznego Skrei do Polski, z naszych danych wynika, że wzrósł on w ubiegłym roku w porównaniu do roku 2018. W 2019 roku wyeksportowano 165 ton, podczas gdy w roku poprzednim 140 ton. Przewidujemy, że eksport zimowego dorsza arktycznego będzie wzrastał tym bardziej, że konsumenci zwracają uwagę na to w jaki sposób produkty rybne są hodowane i pozyskiwane, a Skrei jest największym i najbardziej stabilnym zasobem dorsza na świecie – jego połowy należą do najbardziej zrównoważonych – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Gitte Hannemann Mollan, dyrektor Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza na rynek polski i niemiecki. W Europie sprzedaż antybiotyków do celów hodowlanych spadła o 20 proc. Tymczasem Polska zajęła 5 miejsce w rankingu krajów, które faszerują mięso antybiotykami (dane dotyczą lat 2010-2017). Analizom poddano 31 państw. Tuż przed nami jest Cypr, Hiszpania i Włochy, pierwsze miejsce zajęły Węgry. Najzdrowsze mięso jedzą mieszkańcy Norwegii i Islandii. Zwierzęta hodowlane spożywają 73 proc. wszystkich antybiotyków na świecie. To porażający wynik. Wśród tych leków są tzw. „antybiotyki o krytycznym znaczeniu”, u ludzi stosowane jedynie w ciężkich chorobach. Polska jest na drugim miejscu w Europie wśród krajów, które wykorzystują te antybiotyki w celach hodowlanych. Dodatkowo zastosowanie środków bakteriobójczych w produkcji mięsa w naszym kraju wciąż wzrasta. Źródło: portalspozywczy.pl Fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.