Wiadomości OZE Zmiany klimatu biorą się za piwo! 19 października 2018 Wiadomości OZE Zmiany klimatu biorą się za piwo! 19 października 2018 Przeczytaj także Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Wcześniejsze badania koncentrowały się na potencjalnym wpływie zmian klimatycznych na podstawowe uprawy, np. pszenicy, kukurydzy, soi i ryżu, a także kawy i czekolady. Nigdy jednak dotąd nie badano, jaki wpływ zmiany klimatyczne będą miały na produkcję piwa. Okazuje się, że dramatyczny. Reklama Rosnące globalnie temperatury i powszechna susza mogą znacznie wpłynąć na produkcję piwa, wynika z opublikowanego w poniedziałek w Nature Plants. Obniżenie globalnej podaży jęczmienia może ostatecznie dramatycznie wpłynąć na regionalną sprzedaż piwa, np. spowodować 19% spadek w Irlandii), stwierdzono na podstawie badań. Jak podaje The New York Times: „W USA, w najgorszym przypadku, przewiduje się zmniejszenie dostaw piwa o 20%.” Jęczmień jest wrażliwy na suszę i wysoką temperaturę. Naukowcy obliczyli, że w najbardziej ekstremalnych scenariuszach klimatycznych globalne spożycie piwa spadłoby o 16%, czyli o 29 miliardów litrów (w stosunku do całkowitej rocznej konsumpcji piwa w USA), a ceny piwa średnio wzrosłyby dwukrotnie. W przypadku bardziej łagodnych zmian klimatycznych konsumpcja piwa spadnie o 4%, a ceny wzrosną o 15%. Może wydawać się niepoważne, aby skupić się na badaniu wpływu zmian klimatycznych na piwo, ale jest ono najpopularniejszym napojem alkoholowym spożywanym na świecie. W Polsce średnio rocznie Polak wypija ok. 100 litrów piwa, a Czech ok. 143 litry. „Wprawdzie wpływ na piwo może wydawać się skromny i mało znaczący w porównaniu z wieloma innymi – niektórymi zagrażającymi życiu skutkami zmian klimatu, ale ma znaczenie międzykulturowe„, stwierdził w komunikacie prasowym jeden ze współautorów badania Dabo Guan z Tsinghua University w Pekinie. „Można argumentować, że spożywanie mniejszej ilości piwa nie jest katastrofalne i może nawet przynieść korzyści zdrowotne. Niemniej jednak, nie ma wątpliwości, że dla milionów ludzi na całym świecie wpływ klimatu na dostępność piwa i jego cenę to poważny problem„, dodał Guan. AlterNet wcześniej informował, że browary już teraz mają trudności z zapewnieniem stabilnych dostaw wody. O znaczeniu wody w browarnictwie można przeczytać tutaj. Dodatkowo, chmiel używany przez browary rzemieślnicze stały się trudniejszy do pozyskania, ponieważ cieplejsze zimy wpływają na to, że plony pojawiają się zbyt szybko i są mniejsze, co wynika z raportu naukowców. Foto: Flickr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.