Wiadomości OZE Zmiany klimatyczne a globalna uprawa bananów – dużo więcej strat niż korzyści 13 września 2019 Wiadomości OZE Zmiany klimatyczne a globalna uprawa bananów – dużo więcej strat niż korzyści 13 września 2019 Przeczytaj także Ekologia Gdzie pływa najwięcej śmieci? Oto najbardziej zanieczyszczone wody świata Eksperci z Międzynarodowego Instytutu Stosowanej Analizy Systemów (IIASA) postanowili sprawdzić, które lądowe zbiorniki i cieki wodne są najbardziej zanieczyszczone odpadami pochodzenia ludzkiego. Wyniki badania nie tylko wskazały obszary z największym poziomem śmieci w wodzie, ale także ujawniły problemy w dotychczas stosowanych rozwiązaniach. OZE Przymusowe wyłączenia instalacji OZE – jak szkodzą transformacji energetycznej? [RAPORT] Dramatyczne nasilanie zjawiska wyłączeń instalacji fotowoltaicznych może stanowić zagrożenie zarówno dla bezpieczeństwa energetycznego Polski, jak i stabilności inwestycji w OZE. Jak zauważa w swoim najnowszym raporcie Polskie Stowarzyszenie Fotowoltaiki, zjawisko to dotyczy nie tylko nowych, ale również działających już inwestycji. Naukowcy z Uniwersytetu w Exeterze badali wpływ zmian klimatycznych na produkcję bananów w ostatnich dziesięcioleciach, a także prognozowali przyszłe skutki globalnego ocieplenia. O ile do niedawna zmiany dla plantatorów były korzystne, kolejne dekady zaowocują regresem. Reklama Nowe badanie zespołu dr Dana Bebbera z Uniwersytetu w Exeterze wykazało skutki ocieplenia klimatu na uprawę bananów w krajach, w których produkcja i import są najwyższe. Prognozy nie są optymistyczne. Tym bardziej, że banany uchodzą za jedną z najważniejszych grup wśród roślin owocowych. Dostarczają żywności milionom osób na całym świecie. Większość straci, tylko nieliczni zyskają (prawdopodobnie) Z analiz naukowców wynika, że w 27 krajach odpowiadających za 86% globalnej produkcji bananów odnotowano wzrost plonów od 1961 roku. Zmieniający się klimat zapewnia korzystniejsze warunki wzrostu. Badacze z brytyjskiej uczelni podkreślają jednak, że tendencja znacząco zmniejszy się lub całkowicie odwróci do 2050 roku (przy obecnym tempie wzrostu temperatury). Przewidują, że duże straty poniesie 10 krajów, w tym Indie (największy konsument i producent bananów) i Brazylia (czwarty globalny producent). Do nielicznych krajów, które mogą odnieść korzyść należy Ekwador (największy eksporter) oraz Honduras. Ogólny „rozrachunek” będzie jednak ujemny. Jest czas na przygotowanie – Jesteśmy zaniepokojeni wpływem takich chorób jak Fusarium Wilt na banany, ale skutki nadchodzących zmian zostały w dużej mierze zignorowane. W nadchodzących latach będą zwycięzcy i przegrani, nasze badania mogą zachęcić zagrożone kraje do przygotowania się na zmiany poprzez wprowadzanie technologii takich jak nawadnianie – stwierdził Dr Bebber. Zespół brytyjski nie bez powodu zainteresował się sprawą rolnictwa. Wielka Brytania importuje corocznie ponad 5 miliardów bananów (7% na światowym rynku eksportowym). Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.