Japoński projekt domu oplecionego wokół wielopokoleniowego zagajnika

Hiiragi’s house by Takashi Okuno, Hiiragi’s House in Japan, Takashi Okuno architecture, courtyard house architecture, modern courtyard house, natural materials Japanese architecture, stack effect in an eco-friendly home

Linia między przyrodą a architekturą w Japonii często nie jest stawiana ostro, co daje bardzo piękne efekty. Architekt z Kraju Kwitnącej Wiśni, Takashi Okuno, stosuje tego rodzaju sztuczki w swojej pracy. Tak też było, gdy wymyślił Hiiragi House – nowoczesną rezydencję, inspirowaną klasycznym japońskim stylem. Dom ten zaprojektowano wokół patio, na którym znajduje się miniaturowy zagajniczek. Rodzina właściciela dba o niego od pokoleń.

Dom znajduje się w prefekturze Ehime. Zbudowany został w minimalistycznym stylu, ale z dodanymi ogromnymi przeszkleniami. Budynek powstał z klasycznych, naturalnych materiałów zapewniających harmonię z otaczającą przyrodą.

Hiiragi’s house by Takashi Okuno, Hiiragi’s House in Japan, Takashi Okuno architecture, courtyard house architecture, modern courtyard house, natural materials Japanese architecture, stack effect in an eco-friendly home

W centralnym punkcie domu znajduje się drzewo Hiiragi, które dało nazwę całej rezydencji. Mimo niepozornego wyglądu, drzewo to jest bardzo stare – związane z rodziną mieszkańców domu od kilku pokoleń.

Architekt podkreślili ważność drzewa – jest ono widoczne niemalże z każdego pokoju domu, także przedpokoju, a wszystko dzięki ogromnym przeszkleniom.

Hiiragi’s house by Takashi Okuno, Hiiragi’s House in Japan, Takashi Okuno architecture, courtyard house architecture, modern courtyard house, natural materials Japanese architecture, stack effect in an eco-friendly home

Na patio dostać można się przez ogromne przeszklone drzwi z salonu, który oddzielony jest wizualnie od strefy kuchennej i jadalni nowoczesnym, wolnostojącym kominkiem.

Hiiragi’s house by Takashi Okuno, Hiiragi’s House in Japan, Takashi Okuno architecture, courtyard house architecture, modern courtyard house, natural materials Japanese architecture, stack effect in an eco-friendly home

Dom zbudowano, starając się zadbać także o ekologię. Zoptymalizowano w nim system wentylacyjny tak, aby potrzebował jedynie minimalnej ilości wentylatorów napędzanych elektrycznie. Dzięki temu ciepłe powietrze ucieka z domu, a chłodne do wnętrza zaciągane jest naturalnymi metodami.

Woda deszczowa jest zbierana i wykorzystywana np. w ogrodzie.

Izolacja termiczna budynku wykonana została z włókien celulozowych. Projektant domu starał się użyć, wszędzie gdzie to tylko możliwe, naturalnych materiałów, aby stworzyć zdrowe i przyjazne wnętrze. Wykorzystano klasyczne japońskie rozwiązania – dom na drewnianej ramie, podłoga z bambusa oraz washi, czyli papierowe ściany w drewnianej ramie. Oprócz drewna do wykończenia zastosowano jeszcze ziemię okrzemkową.

Hiiragi’s house by Takashi Okuno, Hiiragi’s House in Japan, Takashi Okuno architecture, courtyard house architecture, modern courtyard house, natural materials Japanese architecture, stack effect in an eco-friendly homeHiiragi’s house by Takashi Okuno, Hiiragi’s House in Japan, Takashi Okuno architecture, courtyard house architecture, modern courtyard house, natural materials Japanese architecture, stack effect in an eco-friendly homeHiiragi’s house by Takashi Okuno, Hiiragi’s House in Japan, Takashi Okuno architecture, courtyard house architecture, modern courtyard house, natural materials Japanese architecture, stack effect in an eco-friendly home

 

    Dodaj komentarz

Poprzedni artykuł

Trendy, które zdecydują o przyszłości energetyki

Następny artykuł

Doskonale docieplona chata z bali stawia czoło nawet fińskiej zimie

Mogą też Ci się spodobać...



Tagi: , ,