Zmiany klimatu Jak zmniejszyć emisję gazów z rolnictwa? Pomoże kalkulator! 27 maja 2021 Zmiany klimatu Jak zmniejszyć emisję gazów z rolnictwa? Pomoże kalkulator! 27 maja 2021 Przeczytaj także Zmiany klimatu Arktyczne Archiwum Świata, czyli jak ludzkość przechowuje swój dorobek Na wypadek globalnego kataklizmu lub katastrofy nuklearnej ludzkość zabezpieczyła swój dorobek w… Arktycznym Archiwum. Znajdziemy tam Krzyk Edwarda Muncha, Straż Nocną Rembrandta, kody źródłowe firmy GitHub, a nawet prozę Olgi Tokarczuk! Zmiany klimatu Sąd przyznaje najniższą możliwą karę Ostatniemu Pokoleniu. “Być może w przyszłości okaże się, że zostaną bohaterami” Aktywiści z Ostatniego Pokolenia zostali postawieni przed sądem za blokadę warszawskich dróg. Ich działania uznano za wyraz buntu obywatelskiego, co oznacza, że otrzymali najniższą możliwą karę. Dyskusja wokół zmian klimatycznych zatacza koło. Dziś wiemy, że emisje, które codziennie generujemy, bezpośrednio niszczą planetę. Za blisko 10 procent emisji wytwarzanych przez Polskę odpowiada rolnictwo. Jakie są sposoby, aby ograniczyć jego negatywne oddziaływanie na środowisko? Reklama Kalkulacja Eksperci BNP Paribas Food & Agro postanowili stworzyć bezpłatny kalkulator, który obliczy wartość emisji w poszczególnych obiektach rolniczych. Narzędzie miałoby pomóc we wdrażaniu zasad zrównoważonego rolnictwa na dużą skalę. Eksperci mają świadomość, że śledzenie wartości emisji nie jest łatwym zadaniem, dlatego pracują nad stworzeniem dedykowanego algorytmu. – Zużycie nawozów czy wody można stosunkowo łatwo zmierzyć. Wielkość emisji gazów cieplarnianych jest jednak bardzo trudna do oszacowania. Naukowcy skonstruowali do tego algorytm, ale jest on bardzo złożony, dla przeciętnej osoby właściwie niemożliwy do zastosowania. Uznaliśmy, że chcemy dać wsparcie producentom żywności i zmienić algorytm na przystępne, proste narzędzie. Niedługo skończymy pracę nad kalkulatorem, który jest oparty na naukowej metodologii, ale ma zupełnie inną formę: jest intuicyjny i szybki – mówi dyrektor Biura Rozwoju Bankowości i Klientów Strategicznych w International Food & Agri Hub BNP Paribas Anna Link. Nawozimy, jemy i emitujemy Tylko w 2018 r. emisja gazów cieplarnianych z polskiego rolnictwa wyniosła około 8 procent całkowitej emisji w kraju. Przykładowo, taką samą wartość generuje masowa turystyka, lecz w skali globalnej. Emisje te nazywa się powszechnie antropogenicznymi, ponieważ są skutkiem działalności człowieka, a nie efektem naturalnych zjawisk zachodzących w przyrodzie. Podróżujemy, ale czy ekologicznie? NO2 i CO2 Według danych KOBiZE (Krajowy Ośrodek Bilansowania i Zarządzania Emisjami/Instytut Ochrony Środowiska) krajowe rolnictwo jest przede wszystkim źródłem emisji podtlenku azotu (N2O) i odpowiada za prawie 80 procent emisji tego gazu. Ponad 87 procent pochodzi z użytkowania gruntów (nawożenia azotowego), a około 13 procent powstało w wyniku gospodarki odchodami zwierzęcymi. Rolnictwo emituje też metan – CH4 (ok. 30 procent w 2018 r.) i dwutlenek węgla. Łączna emisja gazów cieplarnianych, czyli GHG liczona w ekwiwalencie dwutlenku węgla pochodziła z gleb rolniczych (46 procent) oraz z fermentacji jelitowej – ponad 39 procent. Wolność zamiast klatek. Czy to koniec ery chowu klatkowego w UE? Dzięki takim rozwiązaniom Europa mogłaby stać się pierwszym kontynentem neutralnym pod względem emisji CO2 do 2050 r. – dodaje BNP Paribas. Czy rosnąca świadomość społeczeństwa pozytywnie wpłynie na zmniejszenie emisji i poprawę stanu planety? Być może wkrótce UE zakończy erę chowu klatkowego, a równolegle do tego rolnicy zainwestują w zrównoważone i ekologiczne rolnictwo, bo popyt na produkty ekologiczne rośnie. Unia zwiększy dopłaty dla rolników. Ale stawia warunki źródło: gov.pl, farmer.pl, pap.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.