Ochrona środowiska Frytkę? Zobacz pomysł na perfekcyjne bio opakowanie ze skórki ziemniaka 06 sierpnia 2021 Ochrona środowiska Frytkę? Zobacz pomysł na perfekcyjne bio opakowanie ze skórki ziemniaka 06 sierpnia 2021 Przeczytaj także Ochrona środowiska Aktywiści na rzecz ochrony środowiska walczą z centrami danych Aktywistka ekologiczna Julie Bolthouse wskazuje, że Północna Wirginia posiada najwięcej centrów danych na świecie. Jej zdaniem, nie jest to korzystne dla klimatu. Dlaczego? Ochrona środowiska Greenpeace złożył skargę na Polskę do Komisji Europejskiej o dewastację rzek Dziesięć aktywistów i aktywistek, które na co dzień działają w Greenpeace, oskarżyło Polskę o naruszenie unijnego prawa w zakresie ochrony polskich rzek. Sprawą ma zająć się Komisja Europejska. Frytki podawane wewnątrz skórki ziemniaka, z którego zostały zrobione. Proste? Zobacz genialny projekt Włochów! Tu nic się nie marnuje. Reklama Jadalny rożek z ziemniaka Firmy robiące frytki produkują dużo odpadów z obierek ziemniaczanych. Ideą tego projektu jest wykorzystanie obierek do stworzenia opakowania na żywność. Frytki podawane są wewnątrz tej samej skórki, która na początku otaczała i chroniła ziemniaka. Bio opakowanie ze skórki ziemniaka, design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone Caronni. Alternatywa dla plastiku i papieru Tradycyjne opakowania uliczne mają bardzo krótki czas użytkowania i od razu stają się odpadem, który trudno poddać recyklingowi – mówi Simone Caronni, jeden z projektantów. „Peel Saver” pozwala zastąpić plastikowe i papierowe opakowania. Po użyciu opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt. Opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt. Idealne dla ulicznego fast-foodu Skórka ziemniaczana składa się ze skrobi i składników włóknistych. Moczenie i naturalne wysuszenie sprawia, że nabiera zdolności łączenia się ze sobą i twardnienia. Otrzymany produkt jest w 100% biodegradowalny i można nadać mu dowolny kształt! „Peel Saver” zaprojektowała trójka designerów z Włoch: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli i Simone Caronni. Ciekawe, kiedy możemy zjeść frytki z takiego rożka w Polsce? A jak Tobie podoba się ich projekt? Chciałbyś zjeść frytkę z takiego opakowania? Przykłady proekologicznych rozwiązań znajdziemy również na naszym podwórku. Polska firma Biotrem zajmuje się produkcją naczyń z otrąb pszennych i cieszy się popularnością na całym świecie. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule. Zjedz zupę razem z talerzem Design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone CaronniPh: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli, Simone CaronniUniversity: Naba (Milan, Italy) źródło: paolostefanogentile.it Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.