Eko styl życia Barmańskie zero waste 24 czerwca 2021 Eko styl życia Barmańskie zero waste 24 czerwca 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Jak ochronić się przed kleszczami? Zbliża się majówka. To czas, który wiele z nas planuje spędzić na świeżym powietrzu, razem z najbliższymi. To dobry moment na urlop i wycieczki, pobyt w lesie, parku, na plaży lub działce. Wszędzie tam możemy spotkać kleszcze, dlatego warto już zawczasu pomyśleć o tym, jak się przed nimi zabezpieczyć. Eko styl życia Kontrole przydomowych oczyszczalni ścieków – czy szykuje się zmiana przepisów? Kilka dni temu w gminach ruszyły kontrole szamb i przydomowych oczyszczalni ścieków. Urzędnicy będą sprawdzać, czy właściciele nieruchomości zadbali o należyty wywóz nieczystości. Tymczasem do Ministerstwa Infrastruktury wpłynęła petycja o zaostrzenie związanych z tymi kontrolami przepisów. Postawa zero waste oznacza zmniejszanie liczby odpadów poprzez przetwarzanie czy odzyskiwanie. Czy jest to możliwe również w gastronomii? Barmanom w byciu zero waste ma pomóc specjalna aplikacja The Bar World of Tomorrow. Reklama Ekologiczne drinki Aplikacja The Bar World of Tomorrow podpowie, jak przygotowywać koktajle w duchu zero waste, oszczędzając pieniądze i ograniczając zużycie surowców. Uwzględnia wiele aspektów pracy baru: od użycia świeżych składników, przez odpowiedzialne serwowanie alkoholu, po świadome zarządzanie odpadami. Jest to cykl bezpłatnych szkoleń. Ich uczestnicy otrzymują wiele prostych wskazówek na temat zrównoważonego i odpowiedzialnego prowadzenia baru oraz świadomego spożycia alkoholu. Dowiadują się jak w pełni wykorzystywać składniki koktajli, używać lodu, a także segregować odpady. Wszystko według idei 5R: Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect (Przemyśl, Ogranicz, Wykorzystaj ponownie, Przetwórz, Szanuj). Wdrożenie tych pięciu prostych zasad pomoże zaoszczędzić pieniądze i prowadzić bar w zrównoważony sposób. Czy piwo może być ekologiczne? Mądre wybory Ekologia przestała być chwilową modą, stając się nieodłącznym elementem życia ludzi, a wręcz koniecznością. Dlatego również branża gastronomiczna powinna mieć to na względzie. – Jednym ze składników w pracy za barem posiadający niezwykły potencjał zerowaste jest lód – jego umiejętne wykorzystanie, właściwy rodzaj lodu do właściwych koktajli oraz rozsądnie zbudowana karta drinków to elementy pozwalające na duże oszczędności. Dokonując mądrych wyborów, możemy zadbać o planetę, jednocześnie obniżając koszty prowadzenia gastronomii. Zadaniem aplikacji jest podpowiadać barmanom, właścicielom restauracji i wszystkim pasjonatom barmaństwa, na co zwrócić uwagę, organizując zarówno codzienną pracę, jak i duży event. W efekcie ograniczamy odpady, oszczędzamy pieniądze, i wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy są coraz bardziej świadomi i identyfikują się z rozwiązaniami zero waste – mówi Maciej Starosolski, Polish Vodka Global Ambassador. Inicjatywa Bar World of Tomorrow jest wynikiem współpracy pomiędzy Grupą Pernod Ricard, a bezpłatną platformą edukacyjną EdApp – EducateAll, sponsorowaną przez Instytut Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Szkoleń i Badań (UNITAR). Za stronę merytoryczną kilkunastu dostępnych w aplikacji kursów, odpowiadają: Pernod Ricard, Sustainable Restaurant Association oraz ekologiczny duet barmański Kelsey Ramage i Iain Griffiths, znany pod pseudonimem Trash Collective. W tym roku The Bar World of Tomorrow została wyróżniona w X edycji rankingu Listki CSR Polityki. źródło: informacja prasowa, fot. Unsplash Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.