Eko styl życia Zero waste dla początkujących #2: Zasady zero waste 25 grudnia 2020 Eko styl życia Zero waste dla początkujących #2: Zasady zero waste 25 grudnia 2020 Przeczytaj także Eko styl życia Jak ochronić się przed kleszczami? Zbliża się majówka. To czas, który wiele z nas planuje spędzić na świeżym powietrzu, razem z najbliższymi. To dobry moment na urlop i wycieczki, pobyt w lesie, parku, na plaży lub działce. Wszędzie tam możemy spotkać kleszcze, dlatego warto już zawczasu pomyśleć o tym, jak się przed nimi zabezpieczyć. Eko styl życia Kontrole przydomowych oczyszczalni ścieków – czy szykuje się zmiana przepisów? Kilka dni temu w gminach ruszyły kontrole szamb i przydomowych oczyszczalni ścieków. Urzędnicy będą sprawdzać, czy właściciele nieruchomości zadbali o należyty wywóz nieczystości. Tymczasem do Ministerstwa Infrastruktury wpłynęła petycja o zaostrzenie związanych z tymi kontrolami przepisów. Czy bycie zero waste to tylko chodzenie z własną torbą na zakupy, mycie zębów bambusową szczoteczką i pakowanie drugiego śniadania w woskowijkę? Niekoniecznie. U podstaw filozofii zero waste leżą inne, znacznie prostsze zasady, określane mianem 5R. Co one oznaczają? Reklama Jeżeli jeszcze nie wiesz, czym jest zero waste i jak duże ma znaczenie, zachęcamy do przeczytania poprzedniego postu z serii “Zero waste dla początkujących”. Spis treści Refuse – odmawiajReduce – ograniczajReuse – wykorzystaj ponownieRecycle – recyklingujRot – kompostuj Refuse – odmawiaj Wiąże się to z odmawianiem innym – i wcale nie chodzi tutaj o bycie nieuprzejmym. Rezygnujemy z przedmiotów, które ktoś nam proponuje, a które nie są nam potrzebne i generują dodatkowe śmieci. Odmawiamy siatki foliowej w sklepie warzywnym, plastikowej słomki, jednorazowych ulotek, czy plastikowej łyżeczki w lodziarni. Reduce – ograniczaj Ta zasada mówi, aby nie kupować wszystkiego, na co nas stać i na co mamy ochotę, a co nie jest nam potrzebne. Mowa tu zwłaszcza o towarach niskiej jakości, jednorazowych, nadmiernie opakowanych, czy wytwarzanych nieetycznie. Reuse – wykorzystaj ponownie Najbardziej zrównoważony produkt to taki, który już istnieje. Właśnie takie hasło przyświeca trzeciej zasadzie. Zachęca ona do wykorzystywania posiadanego przedmiotu jak najdłużej, jeżeli tylko jest sprawny, lub wykorzystanie go do innej funkcji – na przykład plastikowe pudełko lunchowe możemy wykorzystać jako pojemnik na kosmetyki. Natomiast, jeśli przedmioty w jakiś sposób nam nie służą, możemy przekazać je komuś innemu. Dobrym przykładem jest odzież, z której wyrośliśmy, lub książki, których nie czytamy. Recycle – recyklinguj Najprostsza zasada, która polega na segregowaniu i przetwarzaniu odpadów. Dzięki temu, przetworzone surowce będzie można wykorzystać do produkcji nowych, potrzebnych towarów, Rot – kompostuj Polega na nabywaniu takich produktów, które w sposób naturalny ulegną rozkładowi i powrócą do środowiska w neutralnej dla niego formie. Kompostownik możemy kupić lub zbudować go własnoręcznie i postawić w ogrodzie. Jeżeli jednak nie jesteśmy w stanie sobie na to pozwolić, wystarczy odpowiednio segregować “zielone” odpady, a one na pewno zostaną przetransportowane do miejskiej kompostowni. Kompostownik – modny trend czy ekologiczna konieczność? Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.