Eko styl życia Déjà vu, czyli francuska, zrównoważona kuchnia 08 sierpnia 2021 Eko styl życia Déjà vu, czyli francuska, zrównoważona kuchnia 08 sierpnia 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Jak ochronić się przed kleszczami? Zbliża się majówka. To czas, który wiele z nas planuje spędzić na świeżym powietrzu, razem z najbliższymi. To dobry moment na urlop i wycieczki, pobyt w lesie, parku, na plaży lub działce. Wszędzie tam możemy spotkać kleszcze, dlatego warto już zawczasu pomyśleć o tym, jak się przed nimi zabezpieczyć. Eko styl życia Kontrole przydomowych oczyszczalni ścieków – czy szykuje się zmiana przepisów? Kilka dni temu w gminach ruszyły kontrole szamb i przydomowych oczyszczalni ścieków. Urzędnicy będą sprawdzać, czy właściciele nieruchomości zadbali o należyty wywóz nieczystości. Tymczasem do Ministerstwa Infrastruktury wpłynęła petycja o zaostrzenie związanych z tymi kontrolami przepisów. Mówi się, że już w latach 70. nastąpiła przemiana francuskiej kuchni. Hasła takie jak spersonalizowane dania, lżejsze, zdrowsze i roślinne potrawy nie przystają do klasycznej wersji tej wyrafinowanej kuchni, a do dzisiejszych trendów żywieniowych oraz standardów zrównoważonego rozwoju. Reklama Eko i na wynos Do czasu pandemii spożywanie obiadu przy biurkach przez pracowników we Francji było nielegalne. Jednak tradycyjny rytuał spożywania posiłków jest tu nadal mocno widoczny. Zaledwie kilka lat temu temat „torby na pieska” i przynoszenie do domu resztek jedzenia z restauracji wywołały ogólnonarodową debatę. Teraz restauracje mają obowiązek dostarczania gościom posiłków na wynos, aby ograniczyć marnowanie żywności. To z kolei skłoniło Ministerstwo Rolnictwa do zmiany nazwy tej praktyki na bardziej smakowitą i subtelną, czyli „torbę dla smakoszy”. Francuska kuchnia (nie) do poznania Choć Francję skojarzyć można głównie z serami, pasztetami z gęsi i potrawami mięsnymi, to jednak ewolucja żywieniowa trwająca tu od kilkunastu lat zmieniła postrzeganie żywienia. Maryann Tebben, autorka książki “Savoir-Faire: A History of Food in France”, rozwinęła pojęcie zmieniającego się konsumenta. Analizuje, jak ostrożni są teraz młodzi ludzie w kwestii żywienia, swojego śladu ekologicznego (węglowego) i jak dążą do poprawy stanu środowiska. – Kiedy myślę o kuchni francuskiej, gotowanie roślinne nie jest pierwszą rzeczą, która przychodzi mi do głowy. Myślę o mięsie, kiełbasie z Tuluzy, foie gras i móżdżku cielęcym. Ale rosnący nacisk na dania roślinne nie nastąpił z dnia na dzień; w ostatnich latach w najlepszych kuchniach w kraju rośnie ilość pozycji z warzywami w menu – mówi Alain Ducasse, ikona francuskiej gastronomii. Zdobywca wielu gwiazdek Michelin. Takie wyróżnienie otrzymała też całkiem niedawno inna francuska, ale w 100% roślinna restauracja. Pierwsza wegańska restauracja we Francji nagrodzona gwiazdką Michelin W 1987 roku Ducasse wprowadził roślinne menu do swojej nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin restauracji “Le Louis XV – Alain Ducasse à l’Hôtel de Paris” w Monako. Teraz, jak mówi 30-40% klientów wybiera w tej eleganckiej restauracji w 100% wegetariańskie menu. Z kolei Patrick Rambourg, badacz specjalizujący się w kuchni francuskiej zgadza się, że Francja jest w trakcie kolejnej kulinarnej ewolucji. Jego zdaniem ruch ten był powolny i głęboki, rozwijał się dzięki wzajemnemu oddziaływaniu zmieniających się wymagań konsumentów oraz chęci szefów kuchni do podjęcia wyzwania, jakim jest przekształcenie roślin w głównych bohaterów na francuskich talerzach. – Wokół kuchni następuje zmiana świadomości. Kuchnie nie mają wyboru, muszą się dostosować – powiedział dla BBC Patrick Rambourg. źródło: bbc.com, fot. Léonard Cotte/Unsplash Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.