Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Jak grillować ekologicznie? Przewodnik na majówkę bez dymu i spalin 

Jak grillować ekologicznie? Przewodnik na majówkę bez dymu i spalin 

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania czasu podczas majówki. Jak można to robić w bardziej przyjazny dla środowiska sposób? Wybór odpowiedniego grilla i zmiana menu na roślinne to tylko niektóre z rozwiązań, które możesz na stałe wprowadzić do swoich weekendowych planów.

450x250 3925x200 2
Reklama

Wybierz odpowiedniego grilla

Zanim zdecydujemy, co postawić na ruszcie, warto zastanowić się nad wyborem grilla. Do najpopularniejszych należą urządzenia zasilane węglem, gazem lub energią elektryczną. Mimo że najczęściej wybieramy grilla węglowego, nie jest on najbardziej przyjazną dla środowiska opcją – generuje dużo spalin i zanieczyszczeń. Lepszą opcją będzie grill gazowy, który ma większą efektywność energetyczną i szybciej się nagrzewa. Najlepiej dokupić do niego butle wymienne, które możemy napełnić kilka razy. 

Ekologicznym rozwiązaniem będzie również grill elektryczny, który nie emituje spalin, dymu i sadzy. Jeśli energia pochodzi ze źródeł odnawialnych (np. z paneli fotowoltaicznych), grill elektryczny będzie praktycznie bezemisyjny.

Alternatywne grillowanie 

Stosunkowo nową opcją jest grill na biomasę, zasilany materiałem organicznym. Urządzenie wykorzystuje drewno, wióry lub pellet roślinny, co sprawia, że spalanie jest neutralne pod względem emisji. Grille na biomasę są również bardziej wydajne, ponieważ biopaliwo jest skondensowane i ma wysoką kaloryczność, co oznacza, że smażenie odbywa się przy mniejszym zużyciu paliwa i w niższej temperaturze.

Alternatywną opcją jest grillowanie na ziemi, tzw. metoda „Hāngi”. Jest stosowana przez rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii. Polega ona na wykopaniu dołka w ziemi, włożeniu kamieni podgrzanych w ognisku, nałożeniu jedzenia (np. warzyw i mięsa) na liście lub specjalne materiały i przykryciu ziemią. Całość gotuje się w naturalny sposób, co pozwala na wydobycie oryginalnego smaku.

Co grillować?

Mimo, że majówkowe grille kojarzą nam się ze smażonymi kiełbaskami i czerwonym mięsem, warto wzbogacić menu również o opcje bezmięsne. Roślinne alternatywy są znacznie zdrowsze, a ich produkcja nie wiąże się ze szkodami dla środowiska. 

Do grilla warto dodać również warzywa, które wzbogacą nasz posiłek o potrzebne witaminy. Najlepiej sprawdzą się papryka, cukinia, bakłażan, pomidory i pieczarki, które na ruszcie nabiorą jeszcze intensywniejszego smaku. Możemy doprawić je świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek. Mniej typową opcją na grilla są owoce. Jako deser sprawdzi się m.in ananas, który dzięki smażeniu zyska słodki, skarmelizowany smak. 

Eko-patenty na śmieci

Aby grillowanie było jeszcze bardziej ekologiczne, warto zrezygnować z jednorazowych sztućców i talerzy. Zamiast tego postaw na naczynia wielokrotnego użytku – wykorzystaj stalowe ruszty i tace do grillowania, które można łatwo wyczyścić. Jeżeli decydujesz się na piknik w plenerze zamiast jednorazowego urządzenia postaw na gazowego grilla turystycznego.

Zobacz też: Majówka na łonie natury? To najdłuższa ścieżka widokowa w Polsce!

Źródła: noizz.pl, onet.pl, magiazdrowia.com.pl 

Fot. Canva 

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.