Biogazownia Kaufland przekazuje produkty spożywcze do biogazowni 07 września 2023 Biogazownia Kaufland przekazuje produkty spożywcze do biogazowni 07 września 2023 Przeczytaj także OZE To państwo buduje kolejne kopalnie. W ciągu pięciu lat ma ich powstać aż 36! Podczas gdy Unia Europejska zaostrza politykę klimatyczną, kraje takie jak Indie i Chiny nadal rozbudowują swój przemysł węglowy. W samych Indiach do 2030 roku ma powstać aż 36 nowych kopalni! OZE Dotacja do fotowoltaiki z magazynem energii – ostatnie tygodnie na złożenie wniosku w programie Mój Prąd W związku z czasowym zawieszeniem naboru wniosków do programu “Czyste Powietrze”, program Mój Prąd 6.0 stał się jednym z głównych źródeł finansowania instalacji OZE. W ramach dotacji można zakupić fotowoltaikę z obowiązkowym magazynem energii. Czy takie połączenie jest opłacalne? Jak można oszczędzić dzięki magazynowaniu energii? Kaufland przyczynia się do rozwoju zielonej energii w Polsce. Sieć przekazuje część niesprzedanych produktów spożywczych do biogazowni, gdzie wykorzystywane są do produkcji ekologicznego paliwa. Z każdej tony takich produktów można stworzyć aż 250 m3 biogazu. Reklama Zrównoważona gospodarka odpadami Biogazownie to zakłady przetwarzające w procesie fermentacji organiczne odpady, takie jak np. resztki żywności na biogaz, który może zostać wykorzystany m.in. do produkcji energii elektrycznej czy paliwa. Przekazywanie do biogazowni resztek niesprzedanej żywności, których nie można było przekazać do organizacji pożytku publicznego, jest przykładem zrównoważonej gospodarki odpadami, która pozwala zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych i ograniczyć zużycie konwencjonalnych źródeł energii. – W sieci Kaufland doskonale rozumiemy, że rozwój przedsiębiorstwa wiąże się z rosnącą odpowiedzialnością wobec społeczeństwa i ekosystemu. Dlatego nasze działania realizujemy wielotorowo i wciąż poszukujemy nowych rozwiązań wspierających środowisko. Jedną z inicjatyw jest procedura przekazywania niewykorzystanych produktów do biogazowni. Z każdego z 240 sklepów Kaufland regularnie przekazywane są produkty nadające się do przetworzenia na zieloną energię. Z każdej tony takich produktów można stworzyć aż 250 m3 biogazu — podkreśla Sylwia Bardeli, dyrektor Działu SCM w Kaufland Polska. Kaufland od lat stosuje we własnych placówkach rozwiązania zwiększające efektywność energetyczną. Sieć od wielu lat pozyskuje ciepło do ogrzania marketów z instalacji chłodniczych, co niweluje konieczność użycia tradycyjnych paliw. Pozwala to na znaczne zmniejszenie emisji CO2. Prócz tego na dachach marketów sukcesywnie instalowane są panele fotowoltaiczne, które umożliwiają pozyskiwanie energii w sposób przyjazny naturze. Lewiatan jest eko. Nowy sklep zasili biogazownia Walka z marnowaniem żywności Przekazywanie żywności organizacjom pomocowym czy współpraca z biogazowniami to tylko przykłady spośród wielu działań, jakie podejmuje Kaufland, aby zminimalizować zjawisko marnotrawienia żywności. Temu celowi służą również sprawdzone rozwiązania logistyczne jak automatyczny system zamówień, dzięki któremu można precyzyjnie oszacować ilości towaru potrzebnego w danym sklepie. W ten sposób Kaufland od samego początku zapobiega powstawaniu nadwyżek żywności w sklepach. Ponadto sieć analizuje i optymalizuje procesy transportowe, stosując np. układ palet, który zapobiega ich łamaniu się, a co za tym idzie – uszkodzeniom produktów. Sieć wspólnie z dostawcami dba również o to, aby łańcuchy dostaw były jak najkrótsze, dzięki czemu można zapewnić najwyższą świeżość żywności dostarczanej do marketów. Ponadto w każdym sklepie klienci mogą znaleźć specjalne okazje cenowe na produkty z krótszą datą przydatności do spożycia. Marka Kaufland skupia się również na edukacji swoich klientów. W prowadzonych kampaniach zachęca ich do tworzenia przemyślanej listy zakupów, regularnego porządkowania lodówki oraz wykorzystywania w pierwszej kolejności produktów, które już posiadają w swoich domach. Te proste, a zarazem skuteczne, strategie pomagają w mądrym wykorzystywaniu jedzenia i minimalizowaniu zjawiska marnowania żywności. Jak powstaje biogaz? Największym źródłem biogazu jest materia organiczna, znajdująca się w odpadach domowych, przemysłowych, roślinnych, odchodach zwierząt, resztkach żywności i osadach ściekowych. Dzięki bakteriom, które w procesie beztlenowym rozkładają materię organiczną wytwarza się metan, dwutlenek węgla oraz inne gazy, a także ciała stałe. Następnie, tak powstały biogaz, można przetworzyć lub „uszlachetnić”, aby pozbyć się zanieczyszczeń, wtedy osiągnie status praktycznie czystego metanu. Biogaz – ze względu na przemianę w zamkniętej komorze) pozwala uniknąć przedostania się gazów cieplarnianych do atmosfery. Abyśmy mogli powiedzieć, że jest bezpieczną alternatywą dla paliw kopalnych, musi być wytwarzany z odpadów, a proces ten musi przebiegać prawidłowo. – Czytaj także: Biometan, czyli energia z odpadów. Czy biogaz jest ekologiczny? Źródło: materiał prasowy Fot. materiał prasowy – Kaufland Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.