Na AGH opracowano biodegradowalne opakowanie

Na AGH opracowano biodegradowalne opakowanie

Przyszłość planety nie rysuje się w optymistycznych barwach, jeżeli przyglądamy się na zalewające nas morze plastiku i innych odpadów. Wśród pomysłów, które minimalizują ilość śmieci wokół nas, znalazł się projekt biodegradowalnego opakowania opracowany przez studentów krakowskiego AGH.

Biodegradacja – więcej, niż recykling

Redukcja śmieci to pierwszy krok do przywrócenia ziemi jej pierwotnego stanu – ładu i harmonii. Opakowania żywności często zajmują dużo więcej miejsca, niż sam produkt ukryty wewnątrz. Często są wykonane z tzw. materiałów o niedopasowanych właściwościach, czyli niedopasowanych do długości użytkowania produktu.

A gdyby tak plastikowy karton lub szklaną butelkę zamienić na biodegradowalne opakowanie przyjazne dla natury?

Innowacyjne rozwiązanie z AGH

Studenci ze słynnego pod względem innowacyjności AGH-u pracują nad takim rozwiązaniem. Ta ekologiczna forma przechowywania produktów o krótkim terminie przydatności nadałaby się do przechowywania żywności płynnej – takiej jak mleko czy soki oraz dla innych pokarmów w formie stałej.

Idea stworzenia organicznego opakowania opiera się na wykorzystaniu minimum 90% materiałów pochodzenia naturalnego, ulegających rozkładowi. Jeżeli projekt przebiegnie zgodnie z założeniami, opakowanie będzie można kompostować. Podczas procesu rozkładu pojawi się jedynie woda i dwutlenek węgla.

Biodegradowalny karton, nad którym pracujemy, jest bardzo pożądanym rozwiązaniem i ma realny wpływ na zmniejszenie zużycia w przemyśle spożywczym konwencjonalnych nierozkładalnych i zalegających na wysypiskach śmieci polimerów. Szczególnie dotyczy to najbardziej kłopotliwych opakowań warstwowych, popularnie nazywanych Tetra Pakami – mówi studentka Renata Radzewicz, przewodnicząca Koła Naukowego.

Projekt studentów AGH wpisuje się w założenia dyrektywy, jak i zmienia oblicze gospodarki odpadami, minimalizując ich ilość. Jest też zgodny z ideą gospodarki o obiegu zamkniętym – opakowanie wykonane z naturalnych surowców, wraca do obiegu.

Co wyróżnia opakowanie?

Opakowanie składa się z trzech głównych warstw: foliowej warstwy biodegradowalnej z matrycy polimerowej (zapewnia nieprzepuszczalność), warstwy konstrukcyjnej, która uchroni przed zmianą kształtu opakowania oraz kolejnej biodegradowalnej warstwy foliowej, nieprzepuszczającej światła i tlenu.

Dr inż. Piotr Szatkowski z Katedry Biomateriałów i Kompozytów dodaje, że badaniom zostaną też poddane biodegradowalne żywice termoplastyczne, np. polilaktyd (PLA) oraz naturalne modyfikatory np. włókna celulozowe.

Nad projektem opakowania, realizowanym w ramach Koła Naukowego Ceremit przy Wydziale Inżynierii Materiałowej i Ceramiki, pracuje ok. 20 osób. Grupa chce, aby produkt trafił do komercyjnego użytku.

Dla środowiska

Od 1 stycznia 2021 roku obowiązują nowe przepisy unijnej dyrektywy plastikowej. Zakazano wprowadzania na rynek plastikowych sztućców, talerzy, kubków oraz słomek. Producenci, którzy korzystają z nieprzetworzonych materiałów, muszą zapłacić dodatkowy podatek. Celem dyrektywy jest obniżenie liczby plastikowych śmieci w środowisku.

źródło: informacja prasowa

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.