Wiadomości OZE Nowy Jork wprowadził zakaz wykorzystywania styropianowych kubeczków 22 stycznia 2019 Wiadomości OZE Nowy Jork wprowadził zakaz wykorzystywania styropianowych kubeczków 22 stycznia 2019 Przeczytaj także Ekologia Gdzie pływa najwięcej śmieci? Oto najbardziej zanieczyszczone wody świata Eksperci z Międzynarodowego Instytutu Stosowanej Analizy Systemów (IIASA) postanowili sprawdzić, które lądowe zbiorniki i cieki wodne są najbardziej zanieczyszczone odpadami pochodzenia ludzkiego. Wyniki badania nie tylko wskazały obszary z największym poziomem śmieci w wodzie, ale także ujawniły problemy w dotychczas stosowanych rozwiązaniach. OZE Przymusowe wyłączenia instalacji OZE – jak szkodzą transformacji energetycznej? [RAPORT] Dramatyczne nasilanie zjawiska wyłączeń instalacji fotowoltaicznych może stanowić zagrożenie zarówno dla bezpieczeństwa energetycznego Polski, jak i stabilności inwestycji w OZE. Jak zauważa w swoim najnowszym raporcie Polskie Stowarzyszenie Fotowoltaiki, zjawisko to dotyczy nie tylko nowych, ale również działających już inwestycji. W Nowym Jorku nie uświadczymy już jednorazowych styropianowych kubeczków na napoje czy też innych pojemników na jedzenie wykonanych z tego materiału. Zakaz wszedł w życie z początkiem bieżącego roku i jest wynikiem pięciu lat starań antyplastikowych lobbystów, którzy przekonali władze miasta do kontynuowania swojej ekologicznej polityki pomimo sprzeciwu branży produkcji tworzyw sztucznych. Reklama W 2013 roku rada miasta wprowadziła rozporządzenie zakazujące restauracjom, sklepom i innym punktom gastronomicznym posiadania, oferowania czy sprzedawania opakowań na jedzenie i napoje wykonanych z polistyrenu. Dotyczy to również takich elementów, jak popularne chrupki z polistyrenu wykorzystywane do wypełniania paczek. Zakaz dotyczący polistyrenowych wypełniaczy paczek został wprowadzony z uwagi na fakt, że materiały te są trudne w recyklingu, zrównoważonym przetwarzaniu i utylizacji zarówno dla samych konsumentów, jak i zakładów przetwarzania odpadów. Jakkolwiek zarządzenie weszło w życie z początkiem roku, to objęte nim miejsca mają sześć miesięcy na dostosowanie się do niego, zanim Departament Sanitarny zacznie sprawdzać, jak wygląda sytuacja, i nakładać ewentualne kary. Po 30 czerwca br. za pierwsze złamanie grozi kara w wysokości 250 dolarów. Kolejne mogą być wyższe, jeśli sytuacja będzie się powtarzać. Wiele restauracji w Nowym Jorku porzuciło już polistyrenowe opakowania, by dostosować się do wchodzącego w życie zakazu. Niektóre z nich wybrały aluminiowe pojemniki, a inne kompostowalny papier czy inne, ale łatwiejsze w recyklingu, tworzywa sztuczne. Od czasu pojawienia się na rynku w latach 70. XX wieku pojemniki na żywność i napoje ze spienionego polistyrenu stanowią problem ekologiczny między innymi ze względu na ich kruchość, ponieważ łatwo się rozdzielają na drobne kawałki i zaśmiecają ulice, parki czy plaże. Co gorsza, piana jest spłukiwana do kanalizacji burzowej i dostaje się do lokalnych dróg wodnych, gdzie ryby i ptaki mylą kawałki pianki z żywnością. A jeśli pojemniki trafią na wysypisko, mogą przeleżeć tam nawet ponad sto lat. Cena ekologicznych opakowań jest porównywalna do tych z polistyrenu, jednakże władze zapewniły awaryjne wyjście dla restauracji, dla których miałoby to być zbyt dużym obciążeniem. Miejsca o przychodzie brutto poniżej pół miliona dolarów rocznie niebędące w stanie znaleźć zamienników o porównywalnej cenie mogą zostać zwolnione z tego obowiązku przez władze miasta. Metalowe słomki czy słomki z bambusa? Jakie słomki wielokrotnego użytku wybrać? Obrazek: Felixgeronimo Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.