Wiadomości OZE Plastik jest passé! Warszawska restauracja postawiła na słomki z makaronu 23 listopada 2018 Wiadomości OZE Plastik jest passé! Warszawska restauracja postawiła na słomki z makaronu 23 listopada 2018 Przeczytaj także Polska Columbus realizuje Term Sheet z grupą DTEK. W ramach umowy w Chrzanowie powstanie wielkoskalowy magazyn energii Columbus wraz z Grupą DTEK startuje z realizacją projektu BESS (Battery Energy Storage System) w Polsce. Spółka DRI, należąca do Grupy DTEK, rozpoczęła proces nabycia od Columbus największego magazynu energii, który Spółka przygotuje do warunków RTB (Ready to Build). Wielkoskalowy obiekt ma powstać w Chrzanowie (woj. małopolskie). Dotacje OZE Kraków: ostatnie 2 dni na złożenie wniosku o dofinansowanie w ramach programu “Stop smog” Pozostały ostatnie dwa dni na złożenie wniosku o udzielenie dotacji na wymianę starych urządzeń grzewczych i termomodernizację budynku. Sprawdź, gdzie złożyć wniosek i czy możesz ubiegać się o dotację. Niedawno pisaliśmy, że duże koncerny takie jak Starbucks, Carlsberg czy Kaufland powoli rezygnują z plastikowych opakowań. Nie jest to tylko związane ze zmieniającymi się przepisami unijnymi, ale również z coraz większą świadomością społeczną. To znak naszych czasów. W Polsce coraz więcej lokali gastronomicznych rezygnuje z plastikowych słomek, ale ekologiczne alternatywy sprawdzają się także w domach. Reklama Foto: Facebook Kubek z Przyprawami O ile mrożoną kawę bez słomki możemy sobie wyobrazić, o tyle zimne piwo czy drinka bez rurki jakoś trudniej sobie zwizualizować. Dlatego jedna z warszawskich restauracji – Si – wprowadziła do obiegu słomki z makaronu. W ten sposób nawiązała do włoskich dań ze swojej karty. Makaronowe słomki mają wiele plusów. Po pierwsze są biodegradowalne, więc nie mają negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Po drugie są bezzapachowe i bezsmakowe – sączone przez nie napoje nie zmieniają smaku i zapachu. Ponadto, co istotne dla właścicieli restauracji i knajp, są także dosyć trwałe, więc goście mogą przez nie pić przez kilka godzin. W sklepach internetowych można znaleźć również rurki szklane, metalowe i papierowe. Z tych chętnie korzystają indywidualni użytkownicy, bo sprawdzają się one na imprezach domowych. Do zestawu rurek szklanych dodawany jest specjalny czyścik, który pozwoli zadbać o ich higienę. Dodatkowo szkło wykorzystywane do produkcji słomek musi spełniać specjalne warunki, by w czasie użytkowania się nie pokruszyły. Innym tworzywem, z którego wykonane są ekologiczne słomki, jest biodegradowalny papier. Producenci informują, że słomki mogą wytrzymać temperatury w przedziale od -25° C do 40° C, dzięki czemu nadają się zarówno do ciepłych, jak i zimnych napojów. Ich rozkład trwa ok. 75-80 dni. Foto: Kubek z przyprawami i Restauracja Si Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.