Świat Sztuczna inteligencja pomoże precyzyjnie przewidywać plony kukurydzy? 30 marca 2020 Świat Sztuczna inteligencja pomoże precyzyjnie przewidywać plony kukurydzy? 30 marca 2020 Przeczytaj także Ekologia Czy w Polsce przestanie w końcu śmierdzieć? Ministerstwo ma na to pomysł Ministerstwo w porozumieniu z głównymi jednostkami naukowymi pracuje nad projektem tzw. ustawy antyodorowej; regulacja ma być gotowa w 2025 roku. Przepisy mają bazować na nowoczesnych rozwiązaniach technicznych i najlepszych dostępnych technikach pomiarowych. Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Naukowcy z University of Illinois opracowali algorytm oparty na sztucznej inteligencji, który z dużą precyzją przewidzi poziom plonów kukurydzy. Technologia korzysta z rodzaju uczenia maszynowego. Nie używa gotowych wzorców, a uczy się „zasad” na podstawie nowych danych. Działa więc jak ludzki mózg. Reklama Sztuczna inteligencja w rolnictwie Rolnictwo precyzyjne i wspomagane komputerowo ma świetlaną przyszłość. Szacuje się, że rynek do 2027 roku osiągnie wartość 12,9 mld dolarów. To istotne z punktu widzenia ekologii – technologie (w tym poniższa) pomagają w opracowaniu optymalnych rekomendacji dla rolników. Może to zmniejszyć m.in. ilość stosowanych nawozów mineralnych. Algorytm, który sam się uczy Badacze bazowali na danych z 2017 i 2018 roku pochodzących z projektu „Data Intensive Farm Management”, które objęły 226 plantacji obsianych kukurydzą i nawożonych azotem, usytuowanych w Środkowym Zachodzie USA, Brazylii, Argentynie i RPA. W celu oszacowania plonów zestawiono naziemne pomiary ze zdjęciami satelitarnymi o wysokiej rozdzielczości. Pola podzielono wirtualnie na pięciometrowe kwadraty. Dla każdego z nich wprowadzano do komputera dane na temat nasion, gleby i dawki nawozu. Fotowoltaika w walce z marnowaniem żywności Ciągła analiza danych Technologia oparta jest na rodzaju uczenia maszynowego określanego jako “konwolucyjne sieci neuronowe” (ang. convolutional neural network – CNN). CNN nie używa gotowych wzorców, lecz uczy się i wprowadza zasady na podstawie nowych danych. – Nie wiemy dokładnie, co powoduje różnice w poziomie plonów na polu. Czasem ludziom wydaje się, że jakieś miejsce powinno zareagować silnie na azot, a tak się nie dzieje – i odwrotnie. CNN potrafi wskazać ukryte przyczyny takiej odpowiedzi – stwierdził Nicolas Martin z Wydziału Nauk o plonach University of Illinois. Badania opublikowano w „Computers and Electronics in Agriculture”. Czytaj także: Randap zabija nie tylko chwasty. Co ze środowiskiem i naszym zdrowiem? Źródło: naukawpolsce.pap.pl, fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.