Eko styl życia Taksówka jedzie i wiezie wegańską pizzę. Uber Eats o diecie wege 20 listopada 2021 Eko styl życia Taksówka jedzie i wiezie wegańską pizzę. Uber Eats o diecie wege 20 listopada 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Kąpiele leśne – dobre dla ciała i ducha W szybkim, zabieganym i zdominowanym przez technologię świecie łatwo się zatracić – wciąż jesteśmy bombardowani bodźcami i informacjami. Mamy poczucie, że stale musimy być na bieżąco. A gdyby tak spauzować? Zostawić za sobą miejski zgiełk, zwolnić, zatrzymać się, odetchnąć głęboko świeżym powietrzem i wsłuchać się w naturę? W tym celu stosuje się kąpiele leśne, czyli japońską praktykę shinrin-yok. Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Kebab z seitana, tofu w sosie syczuańskim, burger z warzyw, frytki i świeża sałatka. Najwspanialsze potrawy kuchni polskiej i świata w wersji wegańskiej są coraz bardziej dostępne, a ich smak przerasta oczekiwania wyszukanych kubków smakowych. Czterokrotnie większą popularność dań w wersji roślinnej dostrzega jedna z najpopularniejszych firm do przewozu osób… i jedzenia. Reklama To jest dobre Prawie 80 mln mieszkańców Ziemi deklaruje, że przeszło na dietę wegańską. Co się je na takiej diecie? Najwspanialsze dania bazujące na świeżych warzywach, fasoli, zbożach, aromatycznych ziołach i pachnących przyprawach oraz owocach i bakaliach. W naszym kraju także zmienia się podejście do zasad żywienia, co ma odzwierciedlenie w menu restauracyjnym. Wybór jedzenia wegańskiego jest zazwyczaj największy w dużych miastach. Ale warto pamiętać, że to, co nie nazywa się wegańskim, a bazuje wyłącznie na składnikach nieodzwierzęcych, jest odpowiednie dla wegan. Praktycznie w każdym miejscu znajdziemy frytki, surówki, placki ziemniaczane (bez jajka), zupy na warzywnym bulionie itd. Wolimy wegańskie czy roślinne? Czyli o sile nazewnictwa i poglądów Uber potwierdza trend Jedna z firm, która dowozi jedzenie na terenie 45 krajów, a w tym w obrębie Polski zauważa, że trend roślinnej kuchni z miesiąca na miesiąc ma tendencję zwyżkową. Klienci chętnie pytają o potrawy wegańskie, a kiedy nie mogą sami odwiedzić lokalu, zamawiają jedzenie za pośrednictwem firm dowożących jedzenie. Co Polacy najchętniej zamawiają za pośrednictwem aplikacji Uber Eats? Seitan (wegańskie “mięso”, którego składnikiem jest białko pszenne, tzw. gluten), falafel (w picie, bułce lub z frytkami), sezonowe warzywa i sosy, które uwieńczają dania. Ten rok stoi pod znakiem roślin. Inne chętnie zjadane dania i dostarczane przez aplikację to na przykład: roślinny kebab,wegańskie pastrami,lody na bazie mleka roślinnego,burgery roślinne,wegańska pizza (z serem wegańskim lub po prostu Marinara, czyli klasyk kuchni włoskiej). Ile osób przeszło już na dietę roślinną i dlaczego? Czy kultura żywienia się zmieniła? Polska platforma Uber Eats współpracuje z 860 restauracjami, które serwują dania dla wegan. Firma podaje, że w 2019 roku liczba zamówień wegańskich dań wynosiła niecałe 18 tysięcy, a w 2021 roku prawie 80 tysięcy. We Francji przez Uber Eats można zamówić jedzenie z ponad 2500 miejsc vegan friendly, a w samym Londynie aż 15 tysięcy. Francja była także pierwszym krajem, w którym uhonorowano 100% roślinną restaurację kultową gwiazdką Michelin. Pierwsza wegańska restauracja we Francji nagrodzona gwiazdką Michelin Czy wiesz, że Burger King otworzył w pełni wegetariańską restaurację w Europie? Sprawdź gdzie i co serwuje! źródło: mat. prasowy, mat. własne Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.