Jak ograniczyć marnowanie żywności? Korea Południowa wzorem do naśladowania

Szacuje się, że w Polsce trafia rocznie do śmieci około 9 mln ton, a na świecie nawet 1,3 mld ton żywności! To niechlubne liczby, które robią wrażenie i w praktyce stanowią ogromny problem ekologiczny. W dodatku zdecydowana większość nie jest utylizowana. Na tym obszarze wyróżnia się Korea Południowa. Jeszcze w 1995 roku utylizowano tam zaledwie 2% żywności, obecnie współczynnik oscyluje w granicach… 95%. Jak dokonali tego w niecałe ćwierć wieku?

W Austin uchwalono prawo zakazujące restauracjom wyrzucania jedzenia

„Kiedy marnujemy żywność, nie tylko dodajemy materiały organiczne do składowisk odpadów (gdzie generują metan, silny czynnik powodujący globalne ocieplenie), ale marnujemy także całą wodę, ziemię, energię, pieniądze, pracę i inne zasoby, które pochłonięte zostały w czasie wzrostu, przetwarzania, dystrybucji i przechowywania tej żywności”, jak wyjaśniła starszy specjalista ds. badań naukowych Darby Hoover z National Resources Defence Council (NRDC).