Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Wszystkiego niezmarnowanego

Wszystkiego niezmarnowanego

W domach marnujemy ¼ całego niewykorzystanego jedzenia w kraju. Możemy i musimy ograniczyć tę ilość. Choć kilka milionów zmarnowanej żywności rocznie wydaje się liczbą abstrakcyjną, to istnieją realne rozwiązania tego palącego problemu. Dowiedz się, jak zmniejszyć skalę marnotrawienia żywności. 

Reklama

Dlaczego wyrzucamy tyle jedzenia, a inni są głodni?

W naszym kraju żyje prawie 2 mln osób, które doświadczają skrajnego ubóstwa. To ponad 5% mieszkańców Polski! Kwota, którą posiadają na miesięczne utrzymanie, jest średnio niższa niż 600 zł. Dane te są zatrważające szczególnie w obliczu jednego z problemów cywilizacyjnych, jakim jest marnowanie żywności. 

Część jedzenia, które marnujemy, można jednak przekazać potrzebującym i istnieje na to wiele sposobów. Niektóre z nich to:

  • tworzenie jadłodzielni,
  • usieciowienie organizacji społecznych zajmujących się zagospodarowywaniem niesprzedanej żywności, tzw. banków żywności,
  • Food not bombs – propagowanie i wspieranie oddolnych inicjatyw, polegających na gotowaniu społecznym i rozdawaniu jedzenia na ulicach miast,
  • rozwijanie miejskich farm i permakultury,
  • gotowanie w stylu zero waste, czyli z resztek jedzenia,
  • przekształcanie odpadów w energię,
  • wzmocnienie przekazu ekologicznego,
  • zmniejszenie skali kupowania.

“Wszystkiego Niezmarnowanego”

Takie życzenia składają inicjatorzy aplikacji dedykowanej niemarnowaniu jedzenia, Too Good Too Go i Federacja Polskich Banków Żywności. Dają cenne wskazówki o tym, jak przetrwać święta bez wyrzucania jedzenia do kosza. Klucz to zasada 4P. 

  • Planuj swoje zakupy świadomie i rozsądnie. Weź pod uwagę liczbę gości, porcje jedzenia, a przede wszystkim to, co masz już w lodówce. 
  • Podziel się tym, co zostanie. Resztki świątecznego stołu możesz zapakować i przekazać je potrzebującym.
  • Przechowuj w zamrażarce to, co może przydać się na później. 
  • Przetwarzaj niezjedzone dania. 

Czytaj też: “Od pola do stołu”. Czy nowa strategia UE podniesie jakość żywności i zwiększy dobrostan zwierząt?

Marnowanie jedzenia – problem na kilku szczeblach

W propagowanie świadomości ekologicznej włączyła się Federacja Polskich Banków Żywności i 4CF Strategic Foresight. W ramach projektu PROM przygotowała raport o nazwie “Perspektywy zapobiegania marnotrawstwu żywności w Polsce do 2030 roku”. Podała kilka sposobów, które mogą w prosty sposób przyczynić się do zmniejszenia skali problemu.

Zostałeś z lodówką pełną niezjedzonych posiłków? Przede wszystkim – nie wyrzucaj! Na początek zrób dokładny przegląd i sprawdź, które dania czy produkty możesz zamrozić.

FdYW8ZrIi1G2LkHeRCEUJfqXh9i v8SavN70FJicBdHYlwhB8LSay58EI0VOotn4k3UsTkiCKQ Qm4 OSeDOnQRPiTlgKAUM1Ax5oMLOQe69
Inicjatywa Food not bombs w Łodzi, fot. facebook

Eksperci ocenili, że Polsce uda się ograniczyć marnowanie żywności o połowę w ciągu 9 lat (względem 2014 roku). Możemy zmniejszyć marnowanie żywności aż o 1,2 mln ton! Wymaga też tego Rezolucja Parlamentu Europejskiego w sprawie inicjatywy dotyczącej efektywnego gospodarowania zasobami: ograniczenie marnotrawienia i zwiększenie bezpieczeństwa żywności.

W jakich sektorach gospodarki marnowane jest pożywienie?

  • 37% w produkcji pierwotnej, 
  • ponad 26% w transporcie, 
  • 25% w gospodarstwach domowych, 
  • 20% w handlu, 
  • 17% w przetwórstwie,
  • prawie 16% w gastronomii.

Aby uratować ogromną ilość żywności wymagane są zarówno skuteczne działania decydentów, jak i zaangażowanie i budowa świadomości konsumentów. W ten sposób zniwelowanie strat może stać się realistycznym celem na najbliższą dekadę – podaje Federacja Polskich Banków Żywności.

Co może zrobić administracja?

Europejska administracja publiczna może rozszerzyć listę produktów, dla których oznaczenie daty minimalnej trwałości nie jest wymagane o kolejne produkty trwałe (np. kasze, ryż, makarony itp.). Ponadto może wzmocnić przekaz edukacyjny – uświadamiać każdej grupie społecznej problem ograniczania marnowania żywności, zachęcać rolników, producentów żywności, dystrybutorów i gastronomię do przekazywania niesprzedanej żywności na cele społeczne, wprowadzić oznaczenia na etykiecie opakowania dotyczących dat przydatności do spożycia lub sposobów przechowywania żywności.

źródło: mat. własne, mat. prasowe

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.