Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Wszystkiego niezmarnowanego

Wszystkiego niezmarnowanego

W domach marnujemy ¼ całego niewykorzystanego jedzenia w kraju. Możemy i musimy ograniczyć tę ilość. Choć kilka milionów zmarnowanej żywności rocznie wydaje się liczbą abstrakcyjną, to istnieją realne rozwiązania tego palącego problemu. Dowiedz się, jak zmniejszyć skalę marnotrawienia żywności. 

925x200 1
Reklama

Dlaczego wyrzucamy tyle jedzenia, a inni są głodni?

W naszym kraju żyje prawie 2 mln osób, które doświadczają skrajnego ubóstwa. To ponad 5% mieszkańców Polski! Kwota, którą posiadają na miesięczne utrzymanie, jest średnio niższa niż 600 zł. Dane te są zatrważające szczególnie w obliczu jednego z problemów cywilizacyjnych, jakim jest marnowanie żywności. 

Część jedzenia, które marnujemy, można jednak przekazać potrzebującym i istnieje na to wiele sposobów. Niektóre z nich to:

  • tworzenie jadłodzielni,
  • usieciowienie organizacji społecznych zajmujących się zagospodarowywaniem niesprzedanej żywności, tzw. banków żywności,
  • Food not bombs – propagowanie i wspieranie oddolnych inicjatyw, polegających na gotowaniu społecznym i rozdawaniu jedzenia na ulicach miast,
  • rozwijanie miejskich farm i permakultury,
  • gotowanie w stylu zero waste, czyli z resztek jedzenia,
  • przekształcanie odpadów w energię,
  • wzmocnienie przekazu ekologicznego,
  • zmniejszenie skali kupowania.

“Wszystkiego Niezmarnowanego”

Takie życzenia składają inicjatorzy aplikacji dedykowanej niemarnowaniu jedzenia, Too Good Too Go i Federacja Polskich Banków Żywności. Dają cenne wskazówki o tym, jak przetrwać święta bez wyrzucania jedzenia do kosza. Klucz to zasada 4P. 

  • Planuj swoje zakupy świadomie i rozsądnie. Weź pod uwagę liczbę gości, porcje jedzenia, a przede wszystkim to, co masz już w lodówce. 
  • Podziel się tym, co zostanie. Resztki świątecznego stołu możesz zapakować i przekazać je potrzebującym.
  • Przechowuj w zamrażarce to, co może przydać się na później. 
  • Przetwarzaj niezjedzone dania. 

Czytaj też: “Od pola do stołu”. Czy nowa strategia UE podniesie jakość żywności i zwiększy dobrostan zwierząt?

Marnowanie jedzenia – problem na kilku szczeblach

W propagowanie świadomości ekologicznej włączyła się Federacja Polskich Banków Żywności i 4CF Strategic Foresight. W ramach projektu PROM przygotowała raport o nazwie “Perspektywy zapobiegania marnotrawstwu żywności w Polsce do 2030 roku”. Podała kilka sposobów, które mogą w prosty sposób przyczynić się do zmniejszenia skali problemu.

Zostałeś z lodówką pełną niezjedzonych posiłków? Przede wszystkim – nie wyrzucaj! Na początek zrób dokładny przegląd i sprawdź, które dania czy produkty możesz zamrozić.

FdYW8ZrIi1G2LkHeRCEUJfqXh9i v8SavN70FJicBdHYlwhB8LSay58EI0VOotn4k3UsTkiCKQ Qm4 OSeDOnQRPiTlgKAUM1Ax5oMLOQe69
Inicjatywa Food not bombs w Łodzi, fot. facebook

Eksperci ocenili, że Polsce uda się ograniczyć marnowanie żywności o połowę w ciągu 9 lat (względem 2014 roku). Możemy zmniejszyć marnowanie żywności aż o 1,2 mln ton! Wymaga też tego Rezolucja Parlamentu Europejskiego w sprawie inicjatywy dotyczącej efektywnego gospodarowania zasobami: ograniczenie marnotrawienia i zwiększenie bezpieczeństwa żywności.

W jakich sektorach gospodarki marnowane jest pożywienie?

  • 37% w produkcji pierwotnej, 
  • ponad 26% w transporcie, 
  • 25% w gospodarstwach domowych, 
  • 20% w handlu, 
  • 17% w przetwórstwie,
  • prawie 16% w gastronomii.

Aby uratować ogromną ilość żywności wymagane są zarówno skuteczne działania decydentów, jak i zaangażowanie i budowa świadomości konsumentów. W ten sposób zniwelowanie strat może stać się realistycznym celem na najbliższą dekadę – podaje Federacja Polskich Banków Żywności.

Co może zrobić administracja?

Europejska administracja publiczna może rozszerzyć listę produktów, dla których oznaczenie daty minimalnej trwałości nie jest wymagane o kolejne produkty trwałe (np. kasze, ryż, makarony itp.). Ponadto może wzmocnić przekaz edukacyjny – uświadamiać każdej grupie społecznej problem ograniczania marnowania żywności, zachęcać rolników, producentów żywności, dystrybutorów i gastronomię do przekazywania niesprzedanej żywności na cele społeczne, wprowadzić oznaczenia na etykiecie opakowania dotyczących dat przydatności do spożycia lub sposobów przechowywania żywności.

źródło: mat. własne, mat. prasowe

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.