Eko styl życia Zero waste dla początkujących #2: Zasady zero waste 25 grudnia 2020 Eko styl życia Zero waste dla początkujących #2: Zasady zero waste 25 grudnia 2020 Przeczytaj także Eko styl życia Kąpiele leśne – dobre dla ciała i ducha W szybkim, zabieganym i zdominowanym przez technologię świecie łatwo się zatracić – wciąż jesteśmy bombardowani bodźcami i informacjami. Mamy poczucie, że stale musimy być na bieżąco. A gdyby tak spauzować? Zostawić za sobą miejski zgiełk, zwolnić, zatrzymać się, odetchnąć głęboko świeżym powietrzem i wsłuchać się w naturę? W tym celu stosuje się kąpiele leśne, czyli japońską praktykę shinrin-yok. Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Czy bycie zero waste to tylko chodzenie z własną torbą na zakupy, mycie zębów bambusową szczoteczką i pakowanie drugiego śniadania w woskowijkę? Niekoniecznie. U podstaw filozofii zero waste leżą inne, znacznie prostsze zasady, określane mianem 5R. Co one oznaczają? Reklama Jeżeli jeszcze nie wiesz, czym jest zero waste i jak duże ma znaczenie, zachęcamy do przeczytania poprzedniego postu z serii “Zero waste dla początkujących”. Spis treści ToggleRefuse – odmawiajReduce – ograniczajReuse – wykorzystaj ponownieRecycle – recyklingujRot – kompostuj Refuse – odmawiaj Wiąże się to z odmawianiem innym – i wcale nie chodzi tutaj o bycie nieuprzejmym. Rezygnujemy z przedmiotów, które ktoś nam proponuje, a które nie są nam potrzebne i generują dodatkowe śmieci. Odmawiamy siatki foliowej w sklepie warzywnym, plastikowej słomki, jednorazowych ulotek, czy plastikowej łyżeczki w lodziarni. Reduce – ograniczaj Ta zasada mówi, aby nie kupować wszystkiego, na co nas stać i na co mamy ochotę, a co nie jest nam potrzebne. Mowa tu zwłaszcza o towarach niskiej jakości, jednorazowych, nadmiernie opakowanych, czy wytwarzanych nieetycznie. Reuse – wykorzystaj ponownie Najbardziej zrównoważony produkt to taki, który już istnieje. Właśnie takie hasło przyświeca trzeciej zasadzie. Zachęca ona do wykorzystywania posiadanego przedmiotu jak najdłużej, jeżeli tylko jest sprawny, lub wykorzystanie go do innej funkcji – na przykład plastikowe pudełko lunchowe możemy wykorzystać jako pojemnik na kosmetyki. Natomiast, jeśli przedmioty w jakiś sposób nam nie służą, możemy przekazać je komuś innemu. Dobrym przykładem jest odzież, z której wyrośliśmy, lub książki, których nie czytamy. Recycle – recyklinguj Najprostsza zasada, która polega na segregowaniu i przetwarzaniu odpadów. Dzięki temu, przetworzone surowce będzie można wykorzystać do produkcji nowych, potrzebnych towarów, Rot – kompostuj Polega na nabywaniu takich produktów, które w sposób naturalny ulegną rozkładowi i powrócą do środowiska w neutralnej dla niego formie. Kompostownik możemy kupić lub zbudować go własnoręcznie i postawić w ogrodzie. Jeżeli jednak nie jesteśmy w stanie sobie na to pozwolić, wystarczy odpowiednio segregować “zielone” odpady, a one na pewno zostaną przetransportowane do miejskiej kompostowni. Kompostownik – modny trend czy ekologiczna konieczność? Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.