Ochrona środowiska Dzień Bez Mięsa. Czy warto ograniczyć jego spożycie? Wykreślanka 20 marca 2020 Ochrona środowiska Dzień Bez Mięsa. Czy warto ograniczyć jego spożycie? Wykreślanka 20 marca 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Greenpeace złożył skargę na Polskę do Komisji Europejskiej o dewastację rzek Dziesięć aktywistów i aktywistek, które na co dzień działają w Greenpeace, oskarżyło Polskę o naruszenie unijnego prawa w zakresie ochrony polskich rzek. Sprawą ma zająć się Komisja Europejska. Ochrona środowiska Naukowcy uczą ptaki… latać! Wszystko po to, by ocalić zagrożony gatunek Ibis grzywiasty zniknął z Europy ok. 400 lat temu. Teraz, dzięki wsparciu naukowców i hodowców wraca, jednak młode osobniki nie znają tras migracyjnych, którymi wędrowali ich przodkowie. Dlatego grupa biologów postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i samodzielnie pokazać zwierzętom drogę z Austrii do ciepłej Hiszpanii. Jak to robią? Dzień Bez Mięsa jest świetną okazją, by spróbować, chociaż na jeden dzień, całkowicie wyeliminować produkty mięsne ze swoich dań. Z produktów odzwierzęcych warto rezygnować częściej – nie tylko ze względu na dobro samych zwierząt, ale także z troski o własne zdrowie i środowisko. Dziś dodatkowo przygotowaliśmy dla Was wykreślankę, która podpowie, co z wege opcji na dobry początek może trafić na Wasze talerze. Reklama Argumentów zachęcających do ograniczenia spożycia mięsa jest naprawdę wiele. Już sposób hodowli zwierząt na fermach przemysłowych może skutecznie zniechęcić do jego spożywania na długi czas. Zwierzęta hodowlane najczęściej żyją w niehumanitarnych warunkach – towarzyszy im ogromny stres, nie mają także szansy na realizację potrzeb biologicznych swojego gatunku. Ilość wegetariańskich i wegańskich zamienników, które obecnie dostępne są na polskim rynku, znacząco poszerzają gamę bezmięsnych dań. Dzięki takim propozycjom nie trzeba rezygnować ze smaku mięsa – wegeburger, roślinny kurczak, a nawet mięso z powietrza mogą skutecznie je zastępować. Mięso a zdrowie Jedzenie mięsa warto też ograniczyć ze względu na zdrowie. I nie chodzi tutaj tylko o kaloryczność dań mięsnych, a przede wszystkim o „farsz”, jaki producenci wstrzykują w oferowane przez nich produkty. Jak wykazał raport Raport Europejskiej Agencji Leków (EMA) Polska jest na szczycie rankingu niechlubnej listy krajów, które faszerują mięso antybiotykami. Z danych zgromadzonych w latach 2010-2017 wynika również, zwierzęta hodowlane spożywają 73 proc. wszystkich antybiotyków na świecie. Spożycie mięsa a emisja CO² Od dawna mówi się, że przemysłowa hodowla zwierząt odpowiada za ogromne emisje gazów cieplarnianych. Gdyby całkowicie usunąć z diety mięso i nabiał, można by ograniczyć ślad węglowy aż o 20%. Choć eliminacja z diety produktów pochodzenia zwierzęcego z dnia na dzień dla wielu może okazać się niemożliwa, to należy pamiętać, że mięso mięsu nierówne, a produkty odzwierzęce różnią się nie tylko ze względu na smak, ale także na ilość emisji CO². Najbardziej nieprzyjazne dla środowiska rodzaje mięsa to: 1 kg baraniny to 39,2 kg CO² 1 kg wołowiny to 27 kg CO² 1 kg wieprzowiny to 12,1 kg CO² 1 kg mięsa indyka to 10,9 kg CO² 1 kg mięsa kurczaka to 6,9 kg CO² Dla porównania 1 kg sera to 13,5 kg CO² a 1 kg kurzych jaj to 4,8 kg CO² Wykreślanka z okazji DNIA BEZ MIĘSA Które z wege dań najbardziej przypadły Wam do gustu? Fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.