Ekologia Mięso w szpitalnych posiłkach rakotwórcze jak palenie, mówią szkoccy lekarze 07 maja 2022 Ekologia Mięso w szpitalnych posiłkach rakotwórcze jak palenie, mówią szkoccy lekarze 07 maja 2022 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Prawa zwierząt Pająk bananowy: zabójca czy pomoc w rozwoju medycyny? Wałęsak brazylijski, znany również jako pająk bananowy, jest uznawany za jednego z najbardziej jadowitych pająków świata. Nic dziwnego, bo jego jad może być zabójczy dla człowieka. Ale, co ciekawe, może także być pomocny…w rozwoju medycyny. Co ma wspólnego ze sobą hodowla zwierząt i jedzenie mięsa z paleniem papierosów? Lekarze porównali skalę szkodliwości hodowli przemysłowej i spożywania czerwonego mięsa do palenia wyrobów tytoniowych. Szkoccy lekarze stawiają na dietę roślinną i mówią: mięso w szpitalnych posiłkach powinno być dawno wycofane. Reklama Przede wszystkim zdrowie „Zastąpienie mięsa, jajek i nabiału produktami wegańskimi jest niezbędne, jeśli mamy chronić zdrowie mieszkańców Szkocji i planety” – napisało w otwartym liście zrzeszenie szkockich lekarzy. Jak argumentują swoje stanowisko lekarze, którzy skierowali list do szkockiego ministerstwa zdrowia? – Podawanie mięsa w szpitalu, to jak rozdawanie papierosów na oddziale pulmonologicznym – stwierdziło zrzeszenie lekarzy. Wegański burger jest dobry i zdrowy, fot. unsplash.com Koalicja szkockich lekarzy wzywa do wprowadzenia zakazu podawania mięsa w posiłkach serwowanych na szpitalnych salach. Podawanie posiłków roślinnych ma wiele zalet i jest zdecydowanie lepsze niż spożywanie mięsa. Jest dobre dla zdrowia, nie obciąża planety, tak jak przemysłowa hodowla zwierząt i uwzględnia coraz bardziej słyszalny na świecie dobrostan zwierząt. Jest jeszcze jedna korzyść serwowania takiej diety w placówkach medycznych. – Dieta wegańska byłaby lepsza dla środowiska, poprawiłaby stan zdrowia pacjentów i potencjalnie pozwoliłaby zaoszczędzić miliony funtów służbie zdrowia – napisano w liście, cytowanym przez The Times. Pierwszy na świecie wegański paracetamol. Roślinny lek nietestowany na zwierzętach Ponadto lekarze stwierdzili, że dieta oparta na mięsie obciąża zdrowie ludzi, którzy przychodzą do lekarza w celu jego odzyskania. – Posiłki oferowane w szpitalach są często dalekie od zdrowych i mogą nawet zawierać czerwone i przetworzone mięso, a wiadomo, że jest ono rakotwórcze. Jakie są korzyści weganizmu? Korzyści płynących ze stosowania diety roślinnej na mikro i makro skalę jest bardzo dużo. Począwszy od dobrego stanu zdrowia, kondycji, zmniejszania ryzyka na zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych czy szybszej regeneracji. – Weganie są dwukrotnie mniej narażeni na cukrzycę typu II, w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej. Wpływa na to duże spożycie błonnika, strączków oraz warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto do obniżonego ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II przyczynia się mniejsze spożywanie tłuszczów nasyconych, występujących głównie w tłustych mięsach. Tłuszcze te powodują obniżenie wrażliwości tkanek na insulinę – twierdzi Karolina Plicha, dyplomowany dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy i dodaje: – U wegan, wraz z dietą zmienia się styl życia. Można zauważyć zwiększoną aktywność fizyczną, odrzucanie wysoko przetworzonych, tłustych i słonych fast-foodów […]. Potwierdzono natomiast, że codzienne spożywanie strączków, a w szczególności fasoli, może pomóc w redukcji masy ciała lub też działać jako profilaktyka otyłości. Pierwsze skrzypce grają… wegańskie skrzypce Jedzenie mięsa i przemysłowa hodowla zwierząt niszczą klimat Poza tym dieta roślinna jest dobra dla zwierząt i Ziemi obciążonej gigantycznymi zanieczyszczeniami i emisjami. Emisje z rolnictwa wynoszą ok. 10% wszystkich emisji w samej Polsce. Hodowla przemysłowa zwierząt związana jest z emitowanie gazów cieplarnianych, takich jak dwutlenek węgla i metan, o którym mówi się coraz więcej, lecz powszechnie nie stosuje się jeszcze metod ograniczania jego wpływu na środowisko. Obecnie w szkockich szpitalach publicznych pacjenci spożywają mięso. Lekarze rozmaitych specjalizacji chcą, aby zapewnić zdrowe i pożywne jedzenie pacjentom stosującym dietę wegańską i wegetariańską oraz, żeby całkowicie wyłączyć z diety szpitalnej posiłki mięsne. – W czasach kryzysu zdrowotnego i klimatycznego my, niżej podpisani, wzywamy NHS Scotland do przejścia na wegańskie menu dla pacjentów w szpitalach – podsumowano w liście. Rachael Hamilton, rzeczniczka szkockiej grupy konserwatystów do spraw wsi, określiła list lekarzy jako „głęboko nieodpowiedzialny krok”. źródło: plantbasednews.com, nuvero.pl, scot.nhs.uk Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.