Ekologia Mięso w szpitalnych posiłkach rakotwórcze jak palenie, mówią szkoccy lekarze 07 maja 2022 Ekologia Mięso w szpitalnych posiłkach rakotwórcze jak palenie, mówią szkoccy lekarze 07 maja 2022 Przeczytaj także Prawa zwierząt Bekon z wodnej krowy, czyli jak Amerykanie prawie zaczęli hodować hipopotamy na mięso Jest pierwsza dekada XX wieku. Amerykański przemysł żywieniowy stoi przed wielkim wyzwaniem – rozrost i monopol branży rzeźniczej doprowadził do braku mięsa na rynku. Media określiły zjawisko jako “The Meat Question” (z ang. “mięsne pytanie”, “mięsna zagadka”). Żywność drożała, ludzie głodowali, a władze nie mogły sobie poradzić z problemem. Wtedy trzech mężczyzn przybyło do Waszyngtonu proponując nietypowe rozwiązanie – sprowadźmy z Afryki hipopotamy i zacznijmy je hodować. Ekologia Woda za grosze do własnej butelki. Znana sieć sklepów testuje nowe rozwiązanie Letni spacer po mieście potrafi być prawdziwą udręką, zwłaszcza jeśli akurat nie mamy przy sobie wody. Jedna z popularnych sieci sklepów postanowiła wyjść takim sytuacjom naprzeciw i w wybranych placówkach testuje tzw. refillomaty. W maszynach można napełnić przyniesioną przez klienta pustą butelkę wodą w wybranym wariancie. Koszt? Zaledwie 15 gr za 0,5 litra. Co ma wspólnego ze sobą hodowla zwierząt i jedzenie mięsa z paleniem papierosów? Lekarze porównali skalę szkodliwości hodowli przemysłowej i spożywania czerwonego mięsa do palenia wyrobów tytoniowych. Szkoccy lekarze stawiają na dietę roślinną i mówią: mięso w szpitalnych posiłkach powinno być dawno wycofane. Reklama Przede wszystkim zdrowie „Zastąpienie mięsa, jajek i nabiału produktami wegańskimi jest niezbędne, jeśli mamy chronić zdrowie mieszkańców Szkocji i planety” – napisało w otwartym liście zrzeszenie szkockich lekarzy. Jak argumentują swoje stanowisko lekarze, którzy skierowali list do szkockiego ministerstwa zdrowia? – Podawanie mięsa w szpitalu, to jak rozdawanie papierosów na oddziale pulmonologicznym – stwierdziło zrzeszenie lekarzy. Wegański burger jest dobry i zdrowy, fot. unsplash.com Koalicja szkockich lekarzy wzywa do wprowadzenia zakazu podawania mięsa w posiłkach serwowanych na szpitalnych salach. Podawanie posiłków roślinnych ma wiele zalet i jest zdecydowanie lepsze niż spożywanie mięsa. Jest dobre dla zdrowia, nie obciąża planety, tak jak przemysłowa hodowla zwierząt i uwzględnia coraz bardziej słyszalny na świecie dobrostan zwierząt. Jest jeszcze jedna korzyść serwowania takiej diety w placówkach medycznych. – Dieta wegańska byłaby lepsza dla środowiska, poprawiłaby stan zdrowia pacjentów i potencjalnie pozwoliłaby zaoszczędzić miliony funtów służbie zdrowia – napisano w liście, cytowanym przez The Times. Pierwszy na świecie wegański paracetamol. Roślinny lek nietestowany na zwierzętach Ponadto lekarze stwierdzili, że dieta oparta na mięsie obciąża zdrowie ludzi, którzy przychodzą do lekarza w celu jego odzyskania. – Posiłki oferowane w szpitalach są często dalekie od zdrowych i mogą nawet zawierać czerwone i przetworzone mięso, a wiadomo, że jest ono rakotwórcze. Jakie są korzyści weganizmu? Korzyści płynących ze stosowania diety roślinnej na mikro i makro skalę jest bardzo dużo. Począwszy od dobrego stanu zdrowia, kondycji, zmniejszania ryzyka na zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych czy szybszej regeneracji. – Weganie są dwukrotnie mniej narażeni na cukrzycę typu II, w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej. Wpływa na to duże spożycie błonnika, strączków oraz warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto do obniżonego ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II przyczynia się mniejsze spożywanie tłuszczów nasyconych, występujących głównie w tłustych mięsach. Tłuszcze te powodują obniżenie wrażliwości tkanek na insulinę – twierdzi Karolina Plicha, dyplomowany dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy i dodaje: – U wegan, wraz z dietą zmienia się styl życia. Można zauważyć zwiększoną aktywność fizyczną, odrzucanie wysoko przetworzonych, tłustych i słonych fast-foodów […]. Potwierdzono natomiast, że codzienne spożywanie strączków, a w szczególności fasoli, może pomóc w redukcji masy ciała lub też działać jako profilaktyka otyłości. Pierwsze skrzypce grają… wegańskie skrzypce Jedzenie mięsa i przemysłowa hodowla zwierząt niszczą klimat Poza tym dieta roślinna jest dobra dla zwierząt i Ziemi obciążonej gigantycznymi zanieczyszczeniami i emisjami. Emisje z rolnictwa wynoszą ok. 10% wszystkich emisji w samej Polsce. Hodowla przemysłowa zwierząt związana jest z emitowanie gazów cieplarnianych, takich jak dwutlenek węgla i metan, o którym mówi się coraz więcej, lecz powszechnie nie stosuje się jeszcze metod ograniczania jego wpływu na środowisko. Obecnie w szkockich szpitalach publicznych pacjenci spożywają mięso. Lekarze rozmaitych specjalizacji chcą, aby zapewnić zdrowe i pożywne jedzenie pacjentom stosującym dietę wegańską i wegetariańską oraz, żeby całkowicie wyłączyć z diety szpitalnej posiłki mięsne. – W czasach kryzysu zdrowotnego i klimatycznego my, niżej podpisani, wzywamy NHS Scotland do przejścia na wegańskie menu dla pacjentów w szpitalach – podsumowano w liście. Rachael Hamilton, rzeczniczka szkockiej grupy konserwatystów do spraw wsi, określiła list lekarzy jako „głęboko nieodpowiedzialny krok”. źródło: plantbasednews.com, nuvero.pl, scot.nhs.uk Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.