Biogaz z awokado. Odnawialne i czyste źródło energii z odpadów

Biogaz z awokado. Odnawialne i czyste źródło energii z odpadów

Czy z pozostałości po awokado można wytworzyć zeroemisyjny biogaz? Okazuje się, że tak. Nie dość, że jest on niezależnym i bezemisyjnym źródłem energii, to pomaga w gospodarowaniu odpadami i zasila ubogie społeczności.

Biogaz z awokado

Firma Olivado zbudowała jedną z największych biogazowni w Afryce, która przetwarza odpady z produkcji oleju. Przekształcanie odpadów z zakładów i fabryk spełniają kryteria odpowiedzialnego gospodarowania odpadami i gospodarki o obiegu zamkniętym. Jakie plusy ma to rozwiązanie? Mniej odpadów, uzyskiwanie naturalnego i nietoksycznego dla środowiska nawozu oraz niezależne źródło energii – biogaz.

Biogaz powstaje w procesie przekształcania odpadów i wychwytywania metanu. Jak mówi firma Olivado, grupa sama nauczyła się produkować własny biogaz od zera. W dwa lata uzyskali metan, który posłużył potem do zamiany w energię elektryczną. Olivado, które produkuje olej z awokado w Kenii, podaje że jest neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla. Zobowiązało się w tym roku do osiągnięcia ujemnej emisji dwutlenku węgla – tzn., że chce usuwać z atmosfery więcej CO2 niż emituje.

Zrównoważone źródło energii dla Afryki

W wielu obszarach w Afryce społeczności mierzą się z podstawowymi brakami dostępu do elektryczności: zapalenia światła, możliwości słuchania radia, oglądania telewizji, ładowania komputerów itd. Afrykańskie sieci nie są zmodernizowane, o ile w ogóle ludzie mogą czerpać z nich energię elektryczną.

Za 30 lat populacja na tym kontynencie ma wzrosnąć do ponad 2 mld. W wielu krajach afrykańskich rośnie tempo gospodarcze, a co za tym idzie zapotrzebowanie na energię elektryczną. Jednak szacuje się, że co trzeci mieszkaniec Afryki, łącznie około 600 mln osób, nie ma dostępu do energii. Odnawialne źródła energii mogą pomóc w zaspokojeniu podstawowych potrzeb. Przeczytaj, jak można zapewnić bezpieczeństwo energetyczne Afryce. 

Biogazownia w Kanadzie

Także kanadyjska firma zajmująca się projektowaniem i inżynierią biogazową zbuduję biogazownię, przetwarzającą olej z awokado. Fabryka miałaby powstać w Meksyku. Autorzy projektu chcą przetwarzać 120 ton biomasy dziennie. W efekcie miałaby produkować 650 m3 biogazu na godzinę. W ten sposób zostaną zrekompensowane koszty ogrzewania i energii elektrycznej w zakładzie. Ma być to pierwszy tak duży zakład przetwórstwa oleju w biogaz.

Czytaj więcej o ekologii: Czy uprawa awokado jest dobra dla środowiska?

źródło: olivado.com, bioenergy-news.com

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.