Ekologia Ile osób przeszło już na dietę roślinną i dlaczego? Czy kultura żywienia się zmieniła? 01 listopada 2021 Ekologia Ile osób przeszło już na dietę roślinną i dlaczego? Czy kultura żywienia się zmieniła? 01 listopada 2021 Przeczytaj także Ekologia Naukowcy wskrzesili biblijne drzewo. Ma ono posiadać lecznicze właściwości Międzynarodowemu zespołowi naukowców udało się wyhodować drzewo ze znalezionego podczas wykopalisk nasiona, które liczy sobie tysiąc lat. Według nich, jest to wymarły gatunek rośliny, którego lecznicze właściwości były znane już za czasów biblijnych. Ekologia Niematerialny pomysł na prezent. Szybko i ekologicznie Święta zbliżają się wielkimi krokami. Część z nas zostawiła zakup prezentów na ostatnią chwilę. Warto w tym wyjątkowym czasie pomyśleć też o środowisku. Może więc, zamiast kolejnego, mniej lub bardziej, trafionego prezentu pod choinkę wesprzyjmy któreś ze stowarzyszeń lub fundacji ekologicznych? Poniżej przedstawiamy wybrane podmioty, które warto wesprzeć w działaniach na rzecz środowiska. Oferta żywności roślinnej zawsze była bogata, ale obecnie liczba produktów i dań wegańskich, jest większa niż kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu. Coraz bardziej zmieniają się także nasze obyczaje, a pytania o globalne znaczenie wegetarianizmu i weganizmu stają się coraz bardziej aktualne. Ilu wegan jest obecnie w Europie i na świecie, co jedzą i dlaczego decydują się dietę roślinną? Reklama Spis treści ToggleEuropa: liczba wegan się podwoiłaWezwanie do zmian. Roślinne jedzenie kluczowe w strategii “Od pola do stołu”Co chcą jeść weganie?Zdrowo Europa: liczba wegan się podwoiła W 2020 roku na całym świecie liczba wegan wyniosła blisko 80 mln. Tylko w ciągu ostatnich czterech lat liczba wegan w Europie podwoiła się z 1,3 miliona do obecnie szacowanych 2,6 mln osób. Dodatkowo uważa się, że prawie jedna trzecia wszystkich Europejczyków nie utożsamia się już z “pełnowartościową dietą mięsożerców”. Co to oznacza? Szacuje się, że obecnie liczba wegan w Europie podwoiła się, natomiast o 20% zwiększyła się liczba osób na tzw. diecie fleksitariańskiej. Jest ona równoznaczna z ograniczaniem spożycia mięsa na rzecz dan roślinnych. Badanie to zostało przeprowadzone przez berlińską sieć supermarketów roślinnych Veganz. Zbadano zmieniające się postawy żywieniowe u ponad 2600 osób w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Belgii, Francji, Portugalii i Danii. W badaniu nie pojawiła się jednak Holandia, która ma znaczny wpływ na podniesienie wskaźnika wegan w Europie. Dlaczego w Holandii jest najwięcej wegan? Wezwanie do zmian. Roślinne jedzenie kluczowe w strategii “Od pola do stołu” Europejska Unia Wegetarian (EVU) wezwała teraz Komisję Europejską do umieszczania jasnych zasad znakowania żywności wegetariańskiej i wegańskiej. Minęło 10 lat od uchwalenia rozporządzenia w sprawie informacji o żywności dla konsumentów roślinnego jedzenia. Dzięki odpowiedniemu znakowaniu żywności i określaniu ich odżywczych składników, produkty te łatwo wyodrębnić od innych, np. mniej zdrowych alternatyw. Europejska Unia Wegetarian to głos wielu Europejczyków, którzy wybierają wegetariańskie i wegańskie produkty zamiast żywienia odzwierzęcego. Ronja Berthold z EVU uważa, że temat aktualizacji etykietowania żywności wegetariańskiej i wegańskiej może być „dobrze zintegrowany z unijną strategią „Od pola do stołu”. Strategia ta ma na celu wprowadzenie bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego, z uwzględnieniem zmiany diety na roślinną. Jest to korzystne dla zdrowia ludzi, zwierząt, zachowania iwielu roślin i drzew, ale i również dla zagrożonej ociepleniem klimatu planety. Co chcą jeść weganie? Według badania Veganz jednym z kluczowych obszarów, w których firmy spożywcze mogłyby czerpać zyski, są zamienniki mięsnych i mlecznych produktów: kiełbasy i sery na bazie roślin. Ankieta Veganz wykazała, że prawie połowa wszystkich wegańskich Europejczyków (45,5%) chciałaby zobaczyć więcej wegańskich alternatyw dla kurczaków, kiełbas, parówek i wędlin na sklepowych półkach. Pierwsza wegańska restauracja we Francji nagrodzona gwiazdką Michelin Jednak głównymi składnikami diety wegańskiej nie są gotowe, czy przetworzone dania, a strączki (ciecierzyca, soja, rozmaite fasole), wszystkie odmiany ryżu, świeże warzywa i owoce, zboża, kasze i glony. Zdrowo Wgląd w naukę o sposobach odżywiania pozwolił na radykalną przemianę diety bez obaw o jej ewentualne skutki uboczne. Dzisiaj niedobór witamin nie jest głównym problemem. Ogrom artykułów spożywczych i suplementów, przekracza nawet popyt na nie. Ludzie, zwierzęta, las i klimat. Poprzyj roślinny traktat – Dlatego warto, by ci, którzy decydują się na stosowanie diet roślinnych, wiedzieli, jak je zbilansować i jak monitorować stan zdrowia. Lekarze i dietetycy z kolei muszą wiedzieć, w jaki sposób rozmawiać z pacjentami, bo straszenie rzekomo tragicznymi skutkami rezygnacji ze spożywania mięsa w 2019 roku może skończyć się utratą autorytetu – pisała w swojej książce o diecie roślinnej, Iwona KIbil dietetyczka, autorka książki “Wege. Dieta roślinna w praktyce”. Na długo przed odkryciem witamin, czyli ok. XIX wieku, szwajcarscy lekarze odkryli, że jedzenie surowe, niepoddane obróbce termicznej, nieprzetworzone i nierafinowane wykazało właściwości regeneracyjne i lecznicze. Terapia takim jedzeniem miała rezultaty w leczeniu w samoleczeniu chorych i przywracaniu im sił oraz energii. źródło: veganz.com, greenqueen.com.hk, veganfoodandliving.com, mat. własne Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.