Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Korzystasz z piecyka lub kuchenki gazowej? Wprowadzasz do atmosfery metan nie tylko ze spalania

gaz

Korzystasz z piecyka lub kuchenki gazowej? Wprowadzasz do atmosfery metan nie tylko ze spalania

Gaz wykorzystywany jest w kuchenkach, do gotowania posiłków, ale też ogrzewania naszych domów. Ale urządzenia na gaz ziemny znacznie przyczyniają się do podgrzewania temperatury planety i powstawania chorób układu oddechowego. Nie chodzi tylko o emisje ze spalania gazu.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Niedostrzegalne źródło emisji

Użytkowanie gazu ziemnego w ciepłownictwie i do gotowania wiąże się z emisją gazów cieplarnianych na dwa sposoby. Po pierwsze dwutlenek węgla jest generowany poprzez spalanie gazu. W tym procesie do atmosfery uwalnia się metan.

Jednak, jak się okazało, drugim dotychczas niedostrzeganym źródłem emisji jest też metan wydostający się z nieszczelnych instalacji lub powstający w procesie niepełnego spalania.  Z badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Stanford w Dolinie Krzemowej wynika, że w samych domach Amerykanów metan “uciekający” z pieców gazowych jest odpowiedzialny za emisję CO2 porównywalną do tej z ruchu pół miliona aut.

To zaskakujące, ale istnieje niewiele pomiarów tego, ile gazu ziemnego przedostaje się do powietrza z domów i budynków z powodu nieszczelności i niepełnego spalania komentował główny autor badania, Eric Lebel.

cmHRkYkCWyXpGUjNXneAkJ8aATU3OtNyKQS9JNC onZIc M60eE6teMdomli3bZgnP HaTc7d0sgSTs7 BEJ4MdgdTkx1fhqGtIrhkeLXSp7GGswnV INmacQ 0r hOXCaXNY EW
Skala emisji przy włączonym i wyłączonym gazie, fot. pubs.acs.org

Stężenie metanu wzrosło ponad dwa razy szybciej niż stężenie CO2

Co więcej, naukowiec twierdzi, że to część emisji, której nie mogliśmy zidentyfikować, a jest odpowiedzialna za ⅓ emisji pochodzącej z użytkowania gazowych pieców i kuchenek. Wycieki metanu z rurociągów były już badane, ale stosunkowo mało uwagi poświęca się urządzeniom domowym spalającym gaz ziemny.

Naukowcy ze Stanford zmierzyli poziom metanu i tlenków w 50 domach w Kalifornii. Także w momencie gdy kuchenki były wyłączone. Badacze nie znaleźli dowodów na związek pomiędzy wiekiem lub ceną kuchenki a jego emisją. Najbardziej zaskakujące jest to, że ponad trzy czwarte emisji metanu miało miejsce, gdy piece były wyłączone.

Narastający problem i choroby

Chociaż dwutlenek węgla występuje w atmosferze w większej ilości niż metan to właśnie ten drugi związek przyczynia się do ogrzewania planety nawet o 86 razy bardziej niż CO2

Emisja metanu zwiększa stężenie ozonu troposferycznego, który bezpośrednio powoduje

ok. milion przedwczesnych zgonów rocznie na całym świecie. Stężenie metanu przyczynia się do poważnych chorób układu oddechowego. Gotowanie na gazie naraża ludzi na emisje takich związków, jak formaldehyd, tlenek węgla i tlenki azotu. Najbardziej narażeni na zatrucie tymi związkami są ci, którzy nie włączają okapu podczas gotowania, nie wietrzą przestrzeni i nie posiadają sprawnego systemu wentylacji.

źródło: technologynetworks.com, pubs.acs.org

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.