Prawa zwierząt Mleczarnia przyszłości z Berlina. Mozzarella, jakiej nie znasz 13 września 2021 Prawa zwierząt Mleczarnia przyszłości z Berlina. Mozzarella, jakiej nie znasz 13 września 2021 Przeczytaj także Ekologia Polskie firmy tracą przez eksport drewna do Chin. Alarm branży drzewnej Według danych Krajowej Administracji Skarbowej eksport drewna liściastego w 2024 roku wzrósł 2,5 krotnie, w porównaniu do roku 2023. Głównym odbiorcom nadal pozostają Chiny, do których surowiec trafia za sprawą pośredników z UE. Depesze Czy woda z kranu jest zdrowa? Niepokojące badania Starożytni Rzymianie budowali imponujące akwedukty i systemy wodociągowe, ale nie mieli świadomości, że używane przez nich ołowiane rury mogą szkodzić zdrowiu. Problem ten nie zniknął wraz z upadkiem Imperium Rzymskiego – przez wieki ołów pozostawał obecny w instalacjach wodociągowych, a jeszcze w XX wieku w wielu krajach wciąż stosowano materiały zawierające ten toksyczny pierwiastek. Choć dziś mogłoby się wydawać, że czysta woda to standard, problem zatrucia ołowiem nadal jest aktualny. Według raportu UNICEF w Polsce podwyższony poziom ołowiu we krwi stwierdzono u ponad 250 tysięcy najmłodszych narażonych na jego szkodliwe działanie. Za sprawą nowych technologii zmienia się świat. Rewolucyjne rozwiązania, mimo że są dedykowane ludziom, to mogą zmienić wiele także w kwestii dobrobytu zwierząt. W Berlinie stworzono mozarellę i ricottę, ale do ich produkcji nie wykorzystano mleka krowiego ani żadnego składnika odzwierzęcego. Reklama Alternatywa dla mleka Berliński startup Formo zajmuje się biotechnologią żywności. Firma pozyskała niedawno aż 50 milionów dolarów dofinansowania, aby rozwijać produkcję laboratoryjnego sera. Formo pracuje nad nową generacją żywności opartej na zasadach zrównoważonego rozwoju: dbałości o zdrowie ludzi, środowisko oraz dobrostanie zwierząt. Startup pracuje obecnie nad kilkoma zamiennikami sera wytworzonego z mleka krowiego. Formo proponuje przyjazną dla środowiska mozarellę i ricottę. Wkrótce wybór serów ma być jeszcze większy. Roztopiony, miękki ser wyprodukowany z białek mleka bez udziału zwierząt. Ma orzechowy smak i jest bardzo rozciągliwy, fot. Formo – To, co zawierają nasze produkty, to rzeczywiste białka mleka, ale nie otrzymujemy ich od krów. Pozyskujemy je z naszych mikroorganizmów – powiedziała Britta Winterberg, współzałożycielka i dyrektor naukowy firmy Formo. Dotacja, którą otrzymała niemiecka firma, jest równolegle rekordowo wysoką kwotą zainwestowaną w branży europejskiej technologii spożywczej. Dzięki funduszom Formo może poszerzyć swój asortyment także o dojrzałe sery, takie jak cheddar i gruyere. Firma ulepszy również swoją technologię fermentacji opartej na drobnoustrojach. Cały proces przypomina warzenia piwa. Jednak mikroorganizmy uczestniczące w produkcji sera, produkują białka identyczne z tymi, pochodzącymi z mleka. Historia mięsa wyhodowanego w laboratorium – rewolucja trwa – Mówimy o produkcie, który musi trafić na rynek masowy lub będzie produkowany w dużych ilościach. Już teraz pracujemy na większą skalę. Chcemy skupić się na tym i naprawdę upewnić się, że jesteśmy w stanie obsłużyć praktycznie każdy rodzaj sera, jaki można sobie wyobrazić – powiedział Raffael Wohlgensinger, współzałożyciel i dyrektor generalny Formo. Interes przyszłości Inwestorzy, którzy podarowali firmie ogromny zastrzyk gotówki widzą w tym przemyśle żyłę złota. Ekologia to jeden z trendów, który rozwija się niezwykle dynamicznie i zyskuje coraz większe poparcie zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorstw, polityków oraz inwestorów. Mięso? Tak, ale z laboratorium. Największe firmy już w nie zainwestowały Pieniądze przeznaczone na projekty, takie jak zrównoważona produkcja sera, czy mięsa bez udziału zwierząt ma wpłynąć także pozytywnie na dotknięty kryzysem klimat. Firmy, które już teraz skierowały się w stronę produkcji roślinnej żywności, pozyskały już spore kwoty dofinansowań. W “nową żywność” inwestuje nie tylko Europa, Ameryka oraz Azja. Firma z Niemiec kieruje swoje produkty w szczególności na rynek azjatycki, gdzie powszechnym zjawiskiem jest nietolerancja laktozy wśród wielu osób. źródło: legendairyfoods.de, bloomberg.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.