Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Podatek od mięsa sposobem na poprawę rynku żywności [WEBINAR]

podatek

Podatek od mięsa sposobem na poprawę rynku żywności [WEBINAR]

Edukacja ekologiczna i klimatyczna są kluczowe dla spowolnienia postępujących zmian klimatu. Jaki wpływ na globalne ocieplenie ma masowa hodowla zwierząt i czy podatek od mięsa może to zmienić? Opowiedzą o tym goście wtorkowej debaty.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Kolejna cegiełka do zmian klimatu

Wybór diety to wbrew pozorom nie tylko sprawa indywidualna. Niezaglądanie do talerza innym to jedno, ale trzeba mieć świadomość, że mięsna dieta znacznie wpływa nie tylko na zdrowie, ale i na klimat oraz coraz większą utratę bioróżnorodności.

Produkcja żywności w Europie ma stawać się coraz bardziej zrównoważona, a dobrostan zwierząt może wreszcie zostać uznany za wymóg konieczny, a nie poboczną kwestię. Propaguje to m.in. ogólnoeuropejski program “Od pola do stołu” oraz kampania Dobrostan Zwierząt, czyli “Animal Welfare”.

– Jeśli nie podejmiemy działań, to nie tylko ze zmianami klimatycznymi będziemy się borykać – będzie to potrójny kryzys: utrata bioróżnorodności, zanieczyszczenia i zmiany klimatu – powiedział minister Hiszpanii Alberto Garzón, nawołujący do przemiany wyborów żywieniowych Hiszpanów. 

Na europejskich uniwersytetach i firmowych stołówkach zachodzą radykalne zmiany w menu. Koncern Volkswagen nie produkuje i nie podaje już mięsa na stołówkach, a na etapie produkcji zrezygnuje ze skórzanych tapicerek. Wielkie firmy zaś inwestują w czyste mięso, czyli to wyhodowane w laboratorium. 

Czy istnieją jeszcze inne możliwości ograniczania katastrofy klimatycznej i polepszenia rynku żywności w UE?

Podatek od mięsa 

W walkę o zdrowszą i etyczną żywność włącza się Green REV Institute i 8 lutego organizuje pierwszą debatę w ramach Koalicji Future Food 4 Climate: Meat Tax. Jakie są narzędzia fiskalne w transformacji systemu żywności i walce z katastrofą klimatyczną? Opowiedzą naukowcy, eksperci i osoby związane z działalnością aktywistyczną na rzecz klimatu. 

Wiemy, że bez systemowych działań, także rozwiązań fiskalnych, nie jesteśmy w stanie przeprowadzić sprawiedliwej, etycznej i zielonej transformacji systemu produkcji i dystrybucji żywności. Podczas debaty porozmawiamy z naukowczyniami i naukowcami, osobami aktywistycznymi, NGO. 

Link do wydarzenia

Głos zabiorą:

  • Profesor Piotr Krajewski – Ekonomista, Dyrektor Instytutu Ekonomii na Uniwersytecie Łódzkim, zajmuje się powiązaniami pomiędzy polityką gospodarczą, a środowiskiem naturalnym,
  • Marcin Tischner – Specjalista Corporate Engagement & Sustainability, zajmuje się współpracą z producentami żywności i sieciami handlowymi, edukacją o trendzie wegańskim, roślinnych zamiennikach produktów odzwierzęcych i mięsie hodowanym komórkowo,
  • Emilia Kudasik-Gil – Prawniczka, aktywistka, członkini Stowarzyszenia Prawnicy na Rzecz Zwierząt, wolontariuszka Fundacji Felineus, autorka cyklu felietonów „I Law Animals” i publikacji z zakresu prawa zwierząt,
  • Mateusz Orzechowski – Aktywista klimatyczny, założyciel kolektywu „Klimatyczny Kopernik”, zaangażowany w walkę w obronie zwierząt pozaludzkich,
  • Alicja Kowal – Aktywistka prozwierzęca, od 4 lat związana z pokojowymi demonstracjami ulicznymi, organizatorka poznańskiego oddziału Anonymous for the Voiceless, współorganizatorka National Animal Rights Day w Polsce,
  • Sylwia Łyskawka – Przewodnicząca Młodzieżowej Rady Klimatycznej, EU Young Ocean Advocate, Koordynatorka Klimatycznego Dialogu Młodzieżowego na Okrągłym Stole dla Edukacji Klimatycznej UN Global Compact Network Poland, Członkini Narodowej Rady Rozwoju – Rady ds. Młodzieży przy Prezydencie RP.

źródło: mat. prasowy

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.