Ekologia Ile osób przeszło już na dietę roślinną i dlaczego? Czy kultura żywienia się zmieniła? 01 listopada 2021 Ekologia Ile osób przeszło już na dietę roślinną i dlaczego? Czy kultura żywienia się zmieniła? 01 listopada 2021 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Oferta żywności roślinnej zawsze była bogata, ale obecnie liczba produktów i dań wegańskich, jest większa niż kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu. Coraz bardziej zmieniają się także nasze obyczaje, a pytania o globalne znaczenie wegetarianizmu i weganizmu stają się coraz bardziej aktualne. Ilu wegan jest obecnie w Europie i na świecie, co jedzą i dlaczego decydują się dietę roślinną? Reklama Spis treści ToggleEuropa: liczba wegan się podwoiłaWezwanie do zmian. Roślinne jedzenie kluczowe w strategii “Od pola do stołu”Co chcą jeść weganie?Zdrowo Europa: liczba wegan się podwoiła W 2020 roku na całym świecie liczba wegan wyniosła blisko 80 mln. Tylko w ciągu ostatnich czterech lat liczba wegan w Europie podwoiła się z 1,3 miliona do obecnie szacowanych 2,6 mln osób. Dodatkowo uważa się, że prawie jedna trzecia wszystkich Europejczyków nie utożsamia się już z “pełnowartościową dietą mięsożerców”. Co to oznacza? Szacuje się, że obecnie liczba wegan w Europie podwoiła się, natomiast o 20% zwiększyła się liczba osób na tzw. diecie fleksitariańskiej. Jest ona równoznaczna z ograniczaniem spożycia mięsa na rzecz dan roślinnych. Badanie to zostało przeprowadzone przez berlińską sieć supermarketów roślinnych Veganz. Zbadano zmieniające się postawy żywieniowe u ponad 2600 osób w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Belgii, Francji, Portugalii i Danii. W badaniu nie pojawiła się jednak Holandia, która ma znaczny wpływ na podniesienie wskaźnika wegan w Europie. Dlaczego w Holandii jest najwięcej wegan? Wezwanie do zmian. Roślinne jedzenie kluczowe w strategii “Od pola do stołu” Europejska Unia Wegetarian (EVU) wezwała teraz Komisję Europejską do umieszczania jasnych zasad znakowania żywności wegetariańskiej i wegańskiej. Minęło 10 lat od uchwalenia rozporządzenia w sprawie informacji o żywności dla konsumentów roślinnego jedzenia. Dzięki odpowiedniemu znakowaniu żywności i określaniu ich odżywczych składników, produkty te łatwo wyodrębnić od innych, np. mniej zdrowych alternatyw. Europejska Unia Wegetarian to głos wielu Europejczyków, którzy wybierają wegetariańskie i wegańskie produkty zamiast żywienia odzwierzęcego. Ronja Berthold z EVU uważa, że temat aktualizacji etykietowania żywności wegetariańskiej i wegańskiej może być „dobrze zintegrowany z unijną strategią „Od pola do stołu”. Strategia ta ma na celu wprowadzenie bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego, z uwzględnieniem zmiany diety na roślinną. Jest to korzystne dla zdrowia ludzi, zwierząt, zachowania iwielu roślin i drzew, ale i również dla zagrożonej ociepleniem klimatu planety. Co chcą jeść weganie? Według badania Veganz jednym z kluczowych obszarów, w których firmy spożywcze mogłyby czerpać zyski, są zamienniki mięsnych i mlecznych produktów: kiełbasy i sery na bazie roślin. Ankieta Veganz wykazała, że prawie połowa wszystkich wegańskich Europejczyków (45,5%) chciałaby zobaczyć więcej wegańskich alternatyw dla kurczaków, kiełbas, parówek i wędlin na sklepowych półkach. Pierwsza wegańska restauracja we Francji nagrodzona gwiazdką Michelin Jednak głównymi składnikami diety wegańskiej nie są gotowe, czy przetworzone dania, a strączki (ciecierzyca, soja, rozmaite fasole), wszystkie odmiany ryżu, świeże warzywa i owoce, zboża, kasze i glony. Zdrowo Wgląd w naukę o sposobach odżywiania pozwolił na radykalną przemianę diety bez obaw o jej ewentualne skutki uboczne. Dzisiaj niedobór witamin nie jest głównym problemem. Ogrom artykułów spożywczych i suplementów, przekracza nawet popyt na nie. Ludzie, zwierzęta, las i klimat. Poprzyj roślinny traktat – Dlatego warto, by ci, którzy decydują się na stosowanie diet roślinnych, wiedzieli, jak je zbilansować i jak monitorować stan zdrowia. Lekarze i dietetycy z kolei muszą wiedzieć, w jaki sposób rozmawiać z pacjentami, bo straszenie rzekomo tragicznymi skutkami rezygnacji ze spożywania mięsa w 2019 roku może skończyć się utratą autorytetu – pisała w swojej książce o diecie roślinnej, Iwona KIbil dietetyczka, autorka książki “Wege. Dieta roślinna w praktyce”. Na długo przed odkryciem witamin, czyli ok. XIX wieku, szwajcarscy lekarze odkryli, że jedzenie surowe, niepoddane obróbce termicznej, nieprzetworzone i nierafinowane wykazało właściwości regeneracyjne i lecznicze. Terapia takim jedzeniem miała rezultaty w leczeniu w samoleczeniu chorych i przywracaniu im sił oraz energii. źródło: veganz.com, greenqueen.com.hk, veganfoodandliving.com, mat. własne Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.