Bez jaj! Nie marnuj jaj

Jajko jest nieodłącznym atrybutem Wielkanocy. Najważniejszym elementem koszyczka, składnikiem świątecznego żuru i sałatki. Niestety niewykorzystane często trafia do kosza. Co zrobić, żeby nie marnować?

Szanuję, nie marnuję

Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że każdego roku na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia. W Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln, a w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności. O tych danych warto pamiętać głównie w czasie planowania posiłków i zakupów. Niestety wciąż kupujemy za dużo, nie zwracamy uwagi na daty ważności produktów i źle je przechowujemy. Jak zapobiec marnowaniu? Podpowiadaliśmy w artykule przy okazji Bożego Narodzenia

Sprawdź, zanim wyrzucisz

Skoro jesteśmy przy Wielkanocy, to wróćmy do bohatera tegorocznych świąt. Jego wysokość jajo. Wielkanoc dobiega końca, a Ty zostajesz z kopą niezjedzonych jaj. Na początek sprawdź, czy nadają się do spożycia. Jak? W najprostszy z możliwych sposób. Ugotowane po prostu powąchaj, spróbuj i oceń czy smak nie wskazuje na zepsucie. W przypadku nieugotowanych włóż je do wody i obserwuj czy nie unoszą się na powierzchni. Zepsute jaja wypełniają się powietrzem, stąd zanurzone w wodzie wypłyną. Jeśli okaże się, że jajka nie nadają się do spożycia – całe wrzuć do pojemnika na odpady mieszane, a skorupki do pojemnika na bioodpady.

Przetwarzaj na wiele sposobów 

Co zrobić nadwyżkami żółtek lub białek, które zostały z przygotowania świątecznych ciast? Żółtka sprawdzą się jako baza do sosu holenderskiego, majonezu czy makaronu. A jeśli nie masz jeszcze dość świątecznych słodkości, skuś się na kogel-mogel i cofnij w czasie do okresu dzieciństwa. Mając nadwyżkę żółtek, możesz też zafundować sobie domowe SPA. Jajeczna maska wygładzająca do skóry czy regenerująca włosy to dobry pomysł na ekokosmetyk. Pamiętaj, że żółtka można również mrozić. Dodaj odrobinę soli i szczelnie zamknij w pudełku. Możesz je w ten sposób przetrzymać do trzech miesięcy. Z białek natomiast wyczarujesz bezę, wobec której trudno będzie przejść obojętnie. 

Włącz kreatywność, przetwarzaj i nie marnuj! 

 Źródło: IOŚ-PIB, Too Good Too Go, Kukbuk