Bez jaj! Nie marnuj jaj

Bez jaj! Nie marnuj jaj

Najważniejszy element koszyczka, składniki świątecznego żuru i sałatek. Niewątpliwie Wielkanoc jajami stoi. Niestety niewykorzystane jajka po świętach często trafiają do kosza. Co zrobić, żeby nie marnować?

Szanuję, nie marnuję

Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że każdego roku na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia. W Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln, a w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności. O tych danych warto pamiętać głównie w czasie planowania posiłków i zakupów. Niestety wciąż kupujemy za dużo, nie zwracamy uwagi na daty ważności produktów i źle je przechowujemy. Jak zapobiec marnowaniu? Podpowiadaliśmy w artykule przy okazji Bożego Narodzenia

Zacznij od etykiety

Niestety wiele produktów marnuje się z powodu naszej nieznajomości oznaczeń, które znajdują się na etykietach. Napis „najlepiej spożyć przed” mówi nam o dacie minimalnej trwałości produktu. Oznacza to, że odpowiednio przechowywany produkt do tego czasu zachowuje swoje właściwości. Tak, oznacza to również to, że możemy wykorzystać go do przygotowania posiłku także po dacie umieszczonej opakowaniu. Jednak zasada ta nie działa w przypadku informacji „należy spożyć do”. Mówi ona o terminie przydatności do konsumpcji. Nie powinniśmy używać produktów z taką etykietą po upływie terminu. Wydaje się proste. A jednak wyniki badań pokazują, że aż 64% Polaków nie rozumie tych oznaczeń. Najwyższa pora to zmienić!

Sprawdź, zanim wyrzucisz

Wróćmy jednak do bohatera świąt wielkanocnych. Jego wysokość jajo. Wielkanoc dobiega końca, a Ty zostajesz z kopą niezjedzonych jaj. Na początek sprawdź, czy nadają się do spożycia. Jak? W najprostszy z możliwych sposób. Ugotowane po prostu powąchaj, spróbuj i oceń czy smak nie wskazuje na zepsucie. W przypadku nieugotowanych włóż je do wody i obserwuj czy nie unoszą się na powierzchni. Zepsute jaja wypełniają się powietrzem, stąd zanurzone w wodzie wypłyną. Jeśli okaże się, że jajka nie nadają się do spożycia – całe wrzuć do pojemnika na odpady mieszane, a skorupki do pojemnika na bioodpady.

ev sustainability digital ad 300x250 921167513 PL final jun28 1
ev sustainability digital ad 750x200 949073423 PL PL Aug22 final 1

Przetwarzaj na wiele sposobów 

Co zrobić nadwyżkami żółtek lub białek, które zostały z przygotowania świątecznych ciast? Żółtka sprawdzą się jako baza do sosu holenderskiego, majonezu czy makaronu. A jeśli nie masz jeszcze dość świątecznych słodkości, skuś się na kogel-mogel i cofnij w czasie do okresu dzieciństwa. Mając nadwyżkę żółtek, możesz też zafundować sobie domowe SPA. Jajeczna maska wygładzająca skórę czy regenerująca włosy to dobry pomysł na ekokosmetyk. Pamiętaj, że żółtka można również mrozić. Dodaj odrobinę soli i szczelnie zamknij w pudełku. Możesz je w ten sposób przetrzymać do trzech miesięcy. Z białek natomiast wyczarujesz bezę, wobec której trudno będzie przejść obojętnie. 

Włącz kreatywność, przetwarzaj i nie marnuj! 

 Źródło: IOŚ-PIB, Too Good Too Go, Kukbuk

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.