Dzień Pandy Wielkiej. QUIZ wiedzy

16 marca obchodzony jest międzynarodowy Dzień Pandy Wielkiej. Jeszcze niespełna 50 lat temu gatunek ten był skrajnie zagrożony wyginięciem. Dziś, dzięki działalności m.in. organizacji WWF, Panda Wielka jest jedną z najlepiej odradzających się populacji aktualnie ponad 1860 osobników tych niedźwiadków żyje na wolności. W ramach akcji #Zostańwdomu sprawdź swoją wiedzę na temat pand i dowiedz się o nich więcej.

Sprawdź, swoją wiedzę na temat pand:

Pierwsze programy na rzecz ochrony pand uruchomiono w drugiej połowie XX wieku. Jak podaje WWF, w 1970 roku na wolności żyło zaledwie 1000 osobników. Dzięki podjętym działaniom w ciągu 40 lat ich populacja wzrosła do 1860. Dziś pandy w Czerwonej Księdze zapisane są jako gatunek “narażony” na wyginięcie, nie zaś “gatunek zagrożony”. W ogrodach zoologicznych na świecie przebywa około 268 tych ssaków. Natomiast cała dzika populacja znajduje się na terenie 12 rezerwatów w prowincji Syczuan.

Udało się doprowadzić do tego, że liczebności pandy zaczęła powoli rosnąć – to wielki sukces. Jednak to wciąż za mało, aby uznać, że jest całkowicie bezpieczna. Rozległy niegdyś obszar występowania pandy został ograniczony do kilku odizolowanych od siebie masywów górskich. To oznacza niebezpieczeństwo niekorzystnych zmian genetycznych wśród niewielkich, nie kontaktujących się ze sobą populacji. Konieczna jest kontynuacja starań aby zwiększył się obszar dogodnego dla pandy siedliska, w którym znajdzie swój ulubiony pokarm – liście bambusa – oraz aby powstały korytarze ekologiczne łączące ze sobą poszczególne populacje pandy  – mówi Przemysław Nawrocki, ekspert WWF Polska ds. gatunków zagranicznych.

Ile dziennie kg bambusa zjada panda wielka? 

Pandy Wielkie są jedynymi przedstawicielami Ailuropoda (rodzaju pand) z rodziny niedźwiedziowatych. Choć są drapieżnikami, żywią się przede wszystkim bambusem, którego zjadają dziennie około 14 kg. Jednak są w stanie przetrawić jedynie 17% przyjętego pokarmu, czego przyczyną jest specyficzny układ pokarmowy, który odziedziczyły po mięsożernych przodkach.  Do menu pand zalicza się także drobne gryzonie, jajka oraz ryby. Osiągają 150 cm wzrostu i 150 kg wagi. Na wolności żyją około 15-20 lat.

Panda, a prawidłowo panda wielka, jest jednym z niewielu gatunków zwierząt o dużych rozmiarach, które uniknęły zagłady z rąk ludzi. Wszędzie gdzie pojawiał się człowiek, przede wszystkim ginęły gatunki dużych ssaków i ptaków – tak się stało z mamutami, leniwcami olbrzymimi, ptakami moa. To nie przypadek, że wśród gatunków zagrożonych wymarciem znalazły się resztki „megafauny”, na przykład słoń leśny, nosorożce, żyrafy i duże drapieżniki takie jak tygrys, irbis śnieżny, gepard – dodaje Nawrocki z WWF Polska.

Czerwona Księga gatunków zagrożonych

Po pandzie wielkiej coraz więcej uwagi poświęca się panterom śnieżnym (jedynie 4000 osobników w 12 krajach) oraz tygrysom (mniej niż 4000 przedstawicieli z 5 podgatunków). W minionym roku całkowicie wymarł m.in. nosorożec sumatrzański, ślimak hawajski, kowalik bahamski i żółw szanghajski.

Również w Polsce znajdują się zwierzęta, które potrzebują pomocy ze strony ludzi, aby uchronić je przed śmiercią gatunkową. WWF wymienia tutaj populacje sóweczki (mniej niż 1500 osobników), morświna (mniej niż 500), niedźwiedzia brunatnego (110), foki szarej (30 000 – 100 lat temu ich populacja liczyła 100 tys.), rysia (około 40) oraz wilka (ok. 2000).

Czerwona Księga gatunków zagrożonych od 1963 roku publikowana jest przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN).