Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Koronawirus uderza w hodowlę zwierząt. Świnie i krowy bez opieki?

Koronawirus uderza w hodowlę zwierząt. Świnie i krowy bez opieki?

Rolnicy zmuszeni do kwarantanny nie będą mogli się opiekować zwierzętami przez ponad dwa tygodnie. Hodowcy trzody chlewnej apelują o utworzenia „zielonego korytarza” dla producentów i dostawców. 

BANER MOBILEB1
Reklama

Bezpieczeństwo żywnościowe kraju

– Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego kraju wymaga, aby w obecnej sytuacji zagrożenia epidemiologicznego COVID-19 rząd przewidział stworzenie „zielonego korytarza” dla producentów i dostawców żywnościpoinformował Aleksander Dargiewicz, prezes Polpig – Krajowego Zrzeszenia Producentów Trzody Chlewnej.

Zwierzętom musi być zapewniona opieka na jak najwyższym poziomie.

KSTAR 925x200 PL 1
Reklama

Objęcie kwarantanną rolników lub pracowników obsługi może skutkować brakiem opieki nad zwierzętami przez okres dwóch tygodni lub dłużej, w przypadku kolejnych nakładanych okresów kwarantanny. Zorganizowanie szybkiego zastępstwa nie będzie możliwe, z uwagi na specjalizację w poszczególnych etapach obsługi zwierząt, a dodatkowo z powodu ograniczeń bioasekuracyjnych związanych z zagrożeniem ASF – wskazuje Dragiewicz w rozmowie z Portalem Spożywczym. 

Dragiewicz podkreśla też, że działania muszą zostać podjęte natychmiast, ponieważ problem dotyczy wielu sektorów branży. Zwraca uwagę na pewien paradoks – z jednej strony rolnicy muszą dbać o dobrostan zwierząt, z drugiej muszą się poddać kwarantannie na okres 14 dni pod groźbą kary administracyjnej w wysokości 5 tys. zł. 

CFF Baner poziom mobile CFA 8.02 450 x 250 px 1CFF Baner poziom B3 CFA 8.02 1
Reklama

Plan działania

Branża samodzielnie podjęła już działania, które mają na celu ochronić zarówno zdrowie ludzi, jak i dobrostan zwierząt:

Podzielono załogi pracownicze na dwie zmiany, które nie kontaktują się ze sobą ani w czasie pracy, ani poza pracą. Między zmianami zachowana jest minimum 30 minutowa przerwa. W przypadku potwierdzenia infekcji CoVID-19 u pracowników z jednej zmiany, przez 2 tygodnie kwarantanny całość obowiązków przejmuje druga zmiana.

Pracownicy jednej zmiany pracują w różnych miejscach fermy, sekcjach lub działach, większość zadań jest wykonywana samodzielnie, bez konieczności kontaktu z innymi osobami. Dojazd do pracy odbywa się indywidualnie własnymi samochodami lub rowerami, bez konieczności korzystania z transportu publicznego. W niektórych przypadkach pracodawca zapewnia samochód pracownikowi, aby mógł dojechać do pracy. Pracownicy są poinformowani, że w razie gorączki, kaszlu, duszności lub innych objawów chorobowych mają nie przychodzić do pracy.

Zminimalizowano usługi wszystkich kontraktowych firm zewnętrznych. Dozowniki z dezynfektantami zamontowane zostały przy każdym wejściu na fermę, pracownicy korzystają z nich przy wejściu i przy wyjściu z fermy. Samochody przyjeżdżające na teren fermy są myte i dezynfekowane, kierowca zmienia buty i ubiera odzież ochronną, za każdym razem buty i ubranie są czyste. Kierowcy pojazdów wyjeżdżających na fermę (pasza, paliwa, transport zwierząt) nie mają żadnego kontaktu fizycznego z obsługą fermy. Kierowcy pojazdów (pasza, transport zwierząt) mają na wyposażeniu samochodu jednorazowe rękawiczki, żele dezynfekujące.

źródło: portalspozywczy.pl, fot. główne: Canva

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.