Ekologia Marnujemy więcej niż myśleliśmy 27 lipca 2021 Ekologia Marnujemy więcej niż myśleliśmy 27 lipca 2021 Przeczytaj także Ekologia Naturalne nie takie dobre, jak mogłoby się wydawać. Zaskakujące wyniki badań Wbrew powszechnej opinii, naturalne materiały mogą czasami szkodzić przyrodzie bardziej, niż tworzywa sztuczne. Takie wnioski wysnuli naukowcy po przeprowadzeniu badania na dżdżownicach z udziałem włókien celulozowych. Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Skala marnowania żywności przekroczyła dotychczasowe szacunki. W skali globalnej marnujemy o 1,2 miliarda ton jedzenia więcej niż do tej pory sądzono. WWF i Tesco oszacowały, ile żywności marnuje się już na początku drogi, wiodącej na nasz stół. Reklama Zatrważające statystyki Badania przeprowadzone przez Tesco oraz organizację WWF dowodzą, że poziom marnowania żywności już poszczególnych gospodarstwach rolnych jest wyższy niż wcześniej sądzono. W raporcie “Driven to Waste” uwzględniono obliczenia całkowitej ilości żywności zmarnowanej w gospodarstwach rolnych na całym świecie. Ujawniono, że rocznie na całym świecie nie zjada się 2,5 miliarda ton uprawianej żywności. Jest to prawie dwukrotny wzrost w porównaniu do dotychczasowej liczby, którą oszacowano na 1,3 miliarda rocznie. Z całkowitej liczby wyhodowanej żywności nie zjadamy blisko 40%. Raport żywnościowy, źródło: WWF Marnowanie i kryzys klimatu Straty żywności rozpoczynają się już u źródła, czyli w gospodarstwie rolnym. Następnie zwiększają się w procesie dostaw, potem w supermarketach, w naszych domach, a na końcu lądują na śmietniku i tu pojawia się problem niewłaściwego gospodarowania odpadami. Ponieważ stanowią one źródło energii, mogą być przekształcane w biogaz lub wykorzystywane do stworzenia całkiem nowych produktów. Produkcja żywności odbywa się z udziałem ogromnych ilości surowców. Czy mamy ich na tyle, aby pozwalać sobie na taką skalę marnowania wody i energii? Zapotrzebowanie na energię na świecie również nie maleje, dlatego przetwarzanie odpadów w energię jest dobrym kierunkiem. Minimalizowanie strat żywnościowych ma znaczenie także dla klimatu. Dzięki racjonalnej gospodarce energetycznej, rolnej i świadomości społecznej można złagodzić kryzys klimatyczny – marnowanie żywności odpowiada za 8-10% emisji gazów cieplarnianych (GHG, ang. greenhouse gas). To równowartość prawie dwukrotności rocznej emisji wszystkich samochodów jeżdżących w USA i Europie. Styl żywienia: eko warzywa z miejskich farm, permakultura i farmy wertykalne Globalny problem Jak donosi Tesco i WWF zbyt małą wagę przywiązuje się do zmniejszania skali marnowania. Ten globalny problem ma znaczący wpływ na całą przyrodę. Organizacja WWF radzi, aby spojrzeć holistycznie na produkcję żywności i poradzić sobie ze stratami na pierwszym etapie, czyli w gospodarstwie rolnym. – Od lat wiemy, że straty żywności i marnotrawstwo to ogromny problem, który można zminimalizować, co z kolei może zmniejszyć wpływ systemów żywnościowych na przyrodę i klimat – powiedział Pete Pearson, lider globalnej inicjatywy na rzecz strat żywności i odpadów z WWF. Tymczasem, coraz większa ilość konsumentów chce spożywać żywność organiczną. Przeczytaj o tym w tekście dotyczącym żywności ekologicznej i zmieniających się preferencjach żywieniowych. źródło: bioenergy-news.com, wwf.panda.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.