Według rankingu National Geographic Warszawa jest jednym z najlepszych i otwartych miast dla wegan na świecie. Jak dzisiaj wygląda rynek roślinny w Warszawie i co ma z nim wspólnego aktywizm społeczny? Opowiadają o tym m.in. bohaterzy filmu “Wegańska Warszawa”.
Warszawa na topie miast przyjaznych weganom i wegetarianom
Bangalur, Bangkok, Dublin, Madryt, Toronto, Seul i Kioto. Obok tych siedmiu miast świata na jednej z najwyższych pozycji znalazła się Warszawa. Stolica naszego kraju została doceniona jako raj dla wegan przez National Geographic, ale pojawia się też w praktycznie każdym innym rankingu (Happycow, Ryanair) miejsc przyjaznych dla osób na diecie roślinnej i tych, którzy chcą jej zasmakować.
W Warszawie działa ok. 50 restauracji w 100% wegańskich i ponad 100 przyjaznych diecie roślinnej i wegetariańskiej. Happycow.pl to aplikacja, która pomaga wskazywać właśnie takiej miejsca na całym świecie.
Biznes czy idea?
Jak na co dzień pracują i radzą sobie właściciele oraz pracownicy wegańskich lokali w Warszawie? Z jakimi przeciwnościami się mierzą? Opowiadają o tym bohaterowie filmu “Wegańska Warszawa”, który dopiero co miał swoją premierę.
W reportażu pojawili się założyciele i pracownicy kilku wegańskich miejsc na mapie stolicy: Vegan Bistro, Youmiko Vegan Sushi, Roślinny Qurczak i Słuszna Strawa. Każde z tych miejsc może pochwalić się ogromem pracy włożonej w rozkręcenie własnych biznesów oraz wartościowymi ideami, które były dla większości z nich motorem napędowym. Działania młodych przedsiębiorców, nie tylko z Polski to także odpowiedź na problemy współczesnego świata, jakim jest globalne ocieplenie, ignorowanie praw zwierząt, niezdrowa dieta i dominacja korporacji nad lokalnymi biznesami.
Reportaż powstał dzięki wsparciu Veg Fund oraz Green REV Institute.
Film można zobaczyć tutaj:
Gigantyczne problemy świata i ich rozwiązania
Za 10% emisji z naszego kraju odpowiada rolnictwo. Według danych KOBiZE (Krajowy Ośrodek Bilansowania i Zarządzania Emisjami/Instytut Ochrony Środowiska) polskie rolnictwo jest przede wszystkim źródłem emisji podtlenku azotu (N2O) i odpowiada za prawie 80% emisji tego gazu. Ponad 87% pochodzi z użytkowania gruntów (nawożenia azotowego), a około 13% powstało w wyniku gospodarki odchodami zwierzęcymi. Rolnictwo emituje też metan – CH4 i dwutlenek węgla. Łączna emisja gazów cieplarnianych, czyli GHG liczona w ekwiwalencie dwutlenku węgla pochodziła z gleb rolniczych oraz z fermentacji jelitowej.
Jakie są sposoby, aby ograniczyć jego negatywne oddziaływanie na środowisko?
- zmniejszenie użycia szkodliwych nawozów, także na bazie azotu i fosforu, które prowadzą do eutrofizacji,
- inwestowanie w rolnictwo ekologiczne i biodynamiczne,
- zwiększenie dobrostanu zwierząt poprzez redukcję skali hodowli przemysłowej, odpowiedzialnej za większość gazów cieplarnianych w rolnictwie,
- rozwój rynku żywności roślinnej oraz mięsa laboratoryjnego.
- Jak rozwija się weganizm w Europie? Zobacz, ile osób jest już na diecie roślinnej.
źródło: mat. prasowy, nationalgeographic.co.uk, oprac. własne
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.