Prawa zwierząt Biznes pod znakiem roślin. Jak Warszawa stała się najlepszym miejscem dla roślinożerców? 22 stycznia 2022 Prawa zwierząt Biznes pod znakiem roślin. Jak Warszawa stała się najlepszym miejscem dla roślinożerców? 22 stycznia 2022 Przeczytaj także Prawa zwierząt Tuńczyk błękitnopłetwy – uratowany przed wyginięciem, stanie się ofiarą zmian klimatu? Tuńczyk błękitnopłetwy to ryba, która cudem została uratowana przed całkowitym wyginięciem. Teraz zmaga się ze skutkami zmian klimatu, które zmuszają ją do zmiany tras migracyjnych. Czy najdroższa ryba świata będzie jedną z wielu ofiar rosnącej temperatury? Prawa zwierząt Zwierzę to nie prezent na święta. Jak Polacy porzucają zwierzęta Chociaż najwięcej zwierząt jest porzucanych w okresie wakacji, to jednak co roku powraca temat zwierząt podarowanych na prezent pod choinkę. Mimo kampanii uświadamiających i apelujących, że nie jest to dobry pomysł, to jednak nadal nie brakuje chętnych na zakup zwierzaka na prezent świąteczny. Tylko że bardzo często taki “prezent” okazuje się towarzyszem jedynie na chwilę… Według rankingu National Geographic Warszawa jest jednym z najlepszych i otwartych miast dla wegan na świecie. Jak dzisiaj wygląda rynek roślinny w Warszawie i co ma z nim wspólnego aktywizm społeczny? Opowiadają o tym m.in. bohaterzy filmu “Wegańska Warszawa”. Reklama Warszawa na topie miast przyjaznych weganom i wegetarianom Bangalur, Bangkok, Dublin, Madryt, Toronto, Seul i Kioto. Obok tych siedmiu miast świata na jednej z najwyższych pozycji znalazła się Warszawa. Stolica naszego kraju została doceniona jako raj dla wegan przez National Geographic, ale pojawia się też w praktycznie każdym innym rankingu (Happycow, Ryanair) miejsc przyjaznych dla osób na diecie roślinnej i tych, którzy chcą jej zasmakować. W Warszawie działa ok. 50 restauracji w 100% wegańskich i ponad 100 przyjaznych diecie roślinnej i wegetariańskiej. Happycow.pl to aplikacja, która pomaga wskazywać właśnie takiej miejsca na całym świecie. UE chce skończyć z dewastacją lasów. Czy zakaże masowej hodowli bydła, palm olejowych i kawowca? Biznes czy idea? Jak na co dzień pracują i radzą sobie właściciele oraz pracownicy wegańskich lokali w Warszawie? Z jakimi przeciwnościami się mierzą? Opowiadają o tym bohaterowie filmu “Wegańska Warszawa”, który dopiero co miał swoją premierę. Bohaterki filmu W reportażu pojawili się założyciele i pracownicy kilku wegańskich miejsc na mapie stolicy: Vegan Bistro, Youmiko Vegan Sushi, Roślinny Qurczak i Słuszna Strawa. Każde z tych miejsc może pochwalić się ogromem pracy włożonej w rozkręcenie własnych biznesów oraz wartościowymi ideami, które były dla większości z nich motorem napędowym. Działania młodych przedsiębiorców, nie tylko z Polski to także odpowiedź na problemy współczesnego świata, jakim jest globalne ocieplenie, ignorowanie praw zwierząt, niezdrowa dieta i dominacja korporacji nad lokalnymi biznesami. Reportaż powstał dzięki wsparciu Veg Fund oraz Green REV Institute. Film można zobaczyć tutaj: Gigantyczne problemy świata i ich rozwiązania Za 10% emisji z naszego kraju odpowiada rolnictwo. Według danych KOBiZE (Krajowy Ośrodek Bilansowania i Zarządzania Emisjami/Instytut Ochrony Środowiska) polskie rolnictwo jest przede wszystkim źródłem emisji podtlenku azotu (N2O) i odpowiada za prawie 80% emisji tego gazu. Ponad 87% pochodzi z użytkowania gruntów (nawożenia azotowego), a około 13% powstało w wyniku gospodarki odchodami zwierzęcymi. Rolnictwo emituje też metan – CH4 i dwutlenek węgla. Łączna emisja gazów cieplarnianych, czyli GHG liczona w ekwiwalencie dwutlenku węgla pochodziła z gleb rolniczych oraz z fermentacji jelitowej. Gaz cieplarniany, o którym się milczy, a nie powinno Jakie są sposoby, aby ograniczyć jego negatywne oddziaływanie na środowisko? zmniejszenie użycia szkodliwych nawozów, także na bazie azotu i fosforu, które prowadzą do eutrofizacji, inwestowanie w rolnictwo ekologiczne i biodynamiczne, zwiększenie dobrostanu zwierząt poprzez redukcję skali hodowli przemysłowej, odpowiedzialnej za większość gazów cieplarnianych w rolnictwie,rozwój rynku żywności roślinnej oraz mięsa laboratoryjnego. Jak rozwija się weganizm w Europie? Zobacz, ile osób jest już na diecie roślinnej. źródło: mat. prasowy, nationalgeographic.co.uk, oprac. własne Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.