Efekt motyla: droga dla owadów

Czy trzepot skrzydeł może spowodować burzę piaskową? Anegdota o efekcie motyla być może zainspirowała autorów projektu sieci dla owadów, która separuje je od ruchliwych europejskich dróg. Oprócz wspierania bioróżnorodności, projektanci przewidzieli i inne zastosowanie motylej pajęczyny.

Wyzwanie

Pomysł na sieć dla owadów powstał w ramach wyzwania projektowego Our Energy Our Landscape. Multidyscyplinarny zespół składający się z VenhoevenCS, DS landschapsarchitecten i Studio Solarix opracował unikalną sieć, która służy jako szlak, przeznaczony wyłącznie dla owadów. Budowa tego przejścia nad autostradą na poziomie koron drzew może pomóc w przywróceniu naturalnych szlaków łącznikowych owadów. Drzewa tłumią też hałas, dobiegający z ruchliwych dróg. 

Sieć Efekt motyla, źródło: venhoevencs.nl

Podwójne wykorzystanie przestrzeni 

Projekt ultralekkiej sieci zamontowanej nad autostradą został stworzony z myślą o holenderskim krajobrazie, choć może być zastosowany w każdym innym miejscu, np. w pobliżu rezerwatów przyrody. Efekt motyla wpisuje się w kategorie zrównoważonego rozwoju, ponieważ chroni małe, a bezcenne ekosystemy i bioróżnorodność, a dodatkowo może posłużyć jako płachta do montażu źródeł energii odnawialnej, np. elastycznych ogniw perowskitowych. Struktura plastra miodu dodatkowo wzmacnia efekt motyla.

Zobacz niezwykły projekt polskiego osiedla dla owadów.

Hołd dla owadów 

Zespół, pracujący nad siecią opracował projekt z myślą o bezpiecznej i zrównoważonej przyszłości. Projekt ma przeciwdziałać postępującym zmianom klimatu, które w dużej mierze są wynikiem ignorowania naturalnych praw natury i bioróżnorodności, która jest kluczowa dla harmonijnego życia na Ziemi. 

Owady były inspirujące dla autorów, ponieważ te małe istoty pomimo swoich niewielkich rozmiarów odgrywają istotne role w przyrodzie, a ich praca przynosi ogromne efekty, kluczowe dla życia człowieka

Owady tworzą biologiczny fundament wszystkich ekosystemów, a także są niezbędnym ogniwem w łańcuchu pokarmowym: 85% naszej żywności zależy od procesu zapylania przez owady. 

źródło i fot.: venhoevencs.nl