Zatrucie grzybami. Objawy i leczenie

Sezon grzybiarski trwa w najlepsze. Pogoda w tym roku bardzo korzystnie wpłynęła na  grzybnię – upał połączony z opadami  sprawił, że wszyscy miłośnicy leśnego zbieractwa będą zachwyceni. Trzeba jednak bardzo uważać, bo zatrucie grzybami w 60% przypadkach kończy się śmiercią. Jak postępować, gdy zjemy grzyba trującego? Po czym rozpoznać zatrucie?

Objawy zatrucia grzybami

Nawet łagodne reakcje gastryczne po zjedzeniu grzybów powinny nas zaniepokoić i skłonić do poszukiwania pomocy lekarskiej. Może to bowiem oznaczać, że zjedliśmy trujący okaz. Do symptomów żołądkowo-jelitowych występujących we wszystkich przypadkach zatruć grzybami zaliczamy:

Fotowoltaika od Columbus Energy
  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • nudności,
  • wymioty.

Objawy te mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu i dużego osłabienia, nie będą jednak bezpośrednim zagrożeniem życia.

Oprócz tych symptomów mogą pojawić się również dużo poważniejsze reakcje, które niekoniecznie kojarzymy z zatruciem pokarmowym. Niektóre rodzaje trujących grzybów, zwłaszcza te, które zawierają szczególny rodzaj białka zwany cytotoksycznym cyklicznym polipeptydem, mogą spowodować ciężkie uszkodzenia narządów wewnętrznych (przede wszystkim piorunującą niewydolność wątroby) i doprowadzić do zgonu.

Inne objawy zatrucia grzybami silnie trującymi to:

  • wzmożona potliwość i uczucie gorąca,
  • bóle głowy i halucynacje,
  • omdlenia i utrata świadomości,
  • tymczasowa ślepota i zaburzenia wzroku,
  • obfita, wielogodzinna biegunka.
Muchomor sromotnikowy, zwany też zielonawym

W Polsce okazem, który wywołuje najpoważniejsze reakcje jest muchomor sromotnikowy. Zbieracze często mylą go z czubajką kanią.

Czy można zatruć się grzybami jadalnymi?

Okazuje się, że nie tylko borowiki szatańskie czy krowiaki podwinięte mogą sprawić, że poczujemy się gorzej. Częściej niż sobie wyobrażamy dochodzi bowiem do zatrucia…grzybami jadalnymi! 

Borowik szatański

Torby plastikowe źródłem zatrucia pokarmowego

Jedną z głównych przyczyn jest nieodpowiednie przechowywanie grzybów.  Zbieranie ich do plastikowych toreb jest nie tylko mało ekologiczne, ale również bardzo niezdrowe. Brak dostępu powietrza może spowodować ścinanie się białka, co spowoduje ich zaparzenie, a w konsekwencji wytworzenie się szkodliwych toksyn.

Krowiak podwinięty

Alkohol + grzyby = kłopoty

Unikajmy również zbierania starych grzybów (rozróżnimy je po ciemniejszym kolorze). W każdym grzybie zawarta jest substancja zwana choliną. Pod wpływem rozwijających się bakterii zmienia się ona w silnie trującą toksynę.

Połączeniem, którego zdecydowanie należy unikać są dania z grzybami i alkohol. Może dojść do szkodliwej reakcji, która często kończy się nawet śmiercią. Gatunki, których zdecydowanie nie powinno się popijać alkoholem to czernidłak pospolity i borowik ponury. Aby mieć pewność, że nie dojdzie do stanu chorobowego po spożyciu tych grzybów należy odczekać z trunkami ok. 40 godzin.

Czernidłak pospolity

Szybka reakcja

Jeśli podejrzewamy u siebie zatrucie grzybami, koniecznie zgłośmy się do najbliższej placówki medycznej! Jeśli jesteśmy w stanie, sami możemy spróbować wywołać u siebie wymioty. Pamiętajmy jednak, aby nie robić tego na leżąco – unikniemy wtedy zakrztuszenia. Na wizytę do lekarza zabierzmy ze sobą resztkę grzybów, które zjedliśmy.

Na koniec złota rada dla wszystkich koneserów grzybobrania – zanim wybierzecie się do lasu, zaopatrzcie się w dobry atlas grzybów. Uważajcie na siebie!

Źródło: czytelniamedyczna.pl, poradnikzdrowie.pl