Poradniki Zatrucie grzybami. Objawy i leczenie27 sierpnia 2022 Poradniki Zatrucie grzybami. Objawy i leczenie27 sierpnia 2022Przeczytaj także Edukacja Jak oszczędzać na ogrzewaniu domu? 15 prostych sposobów na niższe rachunki Kryzys energetyczny trwa, rachunki rosną, a temperatury znów mają spaść poniżej 0°C. W takiej sytuacji każdy powinien pomyśleć o tym, jak oszczędzać na ogrzewaniu domu. W ramach kampanii “Ciepło od zaraz” Polski Alarm Smogowy przygotował 15 prostych, tanich sposobów na niższe rachunki. Polska Jodek potasu dla każdego Polaka. O czym trzeba wiedzieć? Jodek potasu rozdawany jest obecnie przez władze do komend powiatowych Państwowej Straży Pożarnej. To standardowa procedura, przewidziana w przepisach prawa i stosowana na wypadek wystąpienia ewentualnego zagrożenia radiacyjnego. Trzeba jednak pamiętać o zasadach obchodzenia się z tą substancją. Sezon na grzyby w pełni. Kilka deszczowych dni sprawdziło, że w lasach pojawiły się smakowite podgrzybki, borowiki, rydze czy kurki. W czasie grzybobrania pamiętajmy o bezpieczeństwie! Nie zbierajmy okazów, których nie jesteśmy pewni! Jak postępować, gdy jednak zjemy grzyba trującego? Po czym rozpoznać zatrucie? Spis treści Zatrucie grzybami – objawyZatrucie grzybami jadalnymi Zatrucie grzybami, a torby plastikowe Alkohol + grzyby = kłopotyZatrucie grzybami – ważna szybka reakcjaZatrucie grzybami – objawyTrzeba bardzo uważać, bo zatrucie grzybami w 60% przypadkach kończy się śmiercią. Nawet łagodne reakcje gastryczne po zjedzeniu grzybów powinny nas zaniepokoić i skłonić do poszukiwania pomocy lekarskiej. Może to bowiem oznaczać, że zjedliśmy trujący okaz. Do symptomów żołądkowo-jelitowych występujących we wszystkich przypadkach zatruć grzybami zaliczamy:bóle brzucha,biegunka,nudności,wymioty.Objawy te mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu i dużego osłabienia, nie będą jednak bezpośrednim zagrożeniem życia.Oprócz tych symptomów mogą pojawić się również dużo poważniejsze reakcje, które niekoniecznie kojarzymy z zatruciem pokarmowym. Niektóre rodzaje trujących grzybów, zwłaszcza te, które zawierają szczególny rodzaj białka zwany cytotoksycznym cyklicznym polipeptydem, mogą spowodować ciężkie uszkodzenia narządów wewnętrznych (przede wszystkim piorunującą niewydolność wątroby) i doprowadzić do zgonu. Inne objawy zatrucia grzybami silnie trującymi to:wzmożona potliwość i uczucie gorąca,bóle głowy i halucynacje,omdlenia i utrata świadomości,tymczasowa ślepota i zaburzenia wzroku,obfita, wielogodzinna biegunka.Muchomor sromotnikowy, zwany też zielonawym, fot. Jerzy Opioła – Praca własna, CC BY-SA 4.0W Polsce okazem, który wywołuje najpoważniejsze reakcje jest muchomor sromotnikowy. Zbieracze często mylą go z czubajką kanią.Czytaj także: Komunikują się podobnie jak my. Poznaj magiczny świat grzybów Zatrucie grzybami jadalnymi Okazuje się, że nie tylko borowiki szatańskie czy krowiaki podwinięte mogą sprawić, że poczujemy się gorzej. Częściej niż sobie wyobrażamy dochodzi bowiem do zatrucia…grzybami jadalnymi! Borowik szatański, fot. LukeEmski – Praca własna, CC BY-SA 3.0Zatrucie grzybami, a torby plastikowe Jedną z głównych przyczyn jest nieodpowiednie przechowywanie grzybów. Zbieranie ich do plastikowych toreb jest nie tylko mało ekologiczne, ale również bardzo niezdrowe. Brak dostępu powietrza może spowodować ścinanie się białka, co spowoduje ich zaparzenie, a w konsekwencji wytworzenie się szkodliwych toksyn.Krowiak podwinięty, fot. Selso – Praca własna, CC BY-SA 3.0Poznaj także pięć odmian grzybów, o których nie miałeś pojęcia.Alkohol + grzyby = kłopotyUnikajmy również zbierania starych grzybów (rozróżnimy je po ciemniejszym kolorze). W każdym grzybie zawarta jest substancja zwana choliną. Pod wpływem rozwijających się bakterii zmienia się ona w silnie trującą toksynę.Połączeniem, którego zdecydowanie należy unikać są dania z grzybami i alkohol. Może dojść do szkodliwej reakcji, która często kończy się nawet śmiercią. Gatunki, których zdecydowanie nie powinno się popijać alkoholem to czernidłak pospolity i borowik ponury. Aby mieć pewność, że nie dojdzie do stanu chorobowego po spożyciu tych grzybów należy odczekać z trunkami ok. 40 godzin.Czernidłak pospolity, fot. Jerzy Opioła – Praca własna, CC BY-SA 3.0Zatrucie grzybami – ważna szybka reakcjaJeśli podejrzewamy u siebie zatrucie grzybami, koniecznie zgłośmy się do najbliższej placówki medycznej! Jeśli jesteśmy w stanie, sami możemy spróbować wywołać u siebie wymioty. Pamiętajmy jednak, aby nie robić tego na leżąco – unikniemy wtedy zakrztuszenia. Na wizytę do lekarza zabierzmy ze sobą resztkę grzybów, które zjedliśmy.Na koniec złota rada dla wszystkich koneserów grzybobrania – zanim wybierzecie się do lasu, zaopatrzcie się w dobry atlas grzybów. Uważajcie na siebie!Czy grzyby zawierają metale ciężkie? Sprawdzą to czescy naukowcyŹródło: czytelniamedyczna.pl, poradnikzdrowie.plZdj. główne: CanvaArtykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.