Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Jak powstaje i skąd wzięła się herbata? Co zagraża jej uprawom?

Jak powstaje i skąd wzięła się herbata? Co zagraża jej uprawom?

Angielska herbata, masala czaj, polska herbata z sokiem malinowym i cytryną. Co je łączy? Wiele z nich składa się z liści herbacianych pochodzących z azjatyckich regionów Assam i Cejlon. Czy zastanawiamy się, jak przebiegają zbiory liści i czy aby na pewno nic nie zagraża tym roślinom?

BANER MOBILEB1
Reklama

Skąd pochodzi herbata?

Herbata to jeden z napojów, które pijemy od tysięcy lat. Ponad połowa mieszkańców globu lubuje się w herbacie. Skąd pochodzi herbata? Uważa się, że początki uprawiania i spożywania naparu z liści miały miejsce w Chinach i Japonii. W tych krajach spożywanie herbaty odbywa się nadal w formie rytuału.

Do Europy herbata dotarła drogą morską na początku XVII wieku. Obecnie ten napój stanowi integralną część wielu europejskich krajów, w tym Polski. W każdym kraju picie herbaty ma inne charakter: dodaje się rozmaite przyprawy, cukier lub miód, sok z owoców, lub trunki takie jak rum. W Anglii i Irlandii pija się herbatę popołudniową – tzw. tea time znana jest tam od ok. 1840 roku, a tradycję praktykuje się do dziś. 

KSTAR 925x200 PL 1
Reklama

Jak powstaje herbata?

Czarna herbata powstaje z całkowicie fermentowanych liści. Inne rodzaje herbat wytwarza się za pomocą częściowej fermentacji lub oddziaływania pary wodnej. 

Najbardziej wartościowe listki zbiera się na wiosnę. Z pierwszych młodych liści powstają herbaty o najwyższej jakości, białe, zielone lub czarne. Starsze liście nie mają już w sobie tyle taniny co młode i nie są tak intensywne w smaku. Jeden krzew herbaciany daje plony przez kilkadziesiąt lat. 

CFF Baner poziom mobile CFA 8.02 450 x 250 px 1CFF Baner poziom B3 CFA 8.02 1
Reklama

Wszystkie rodzaje herbat pochodzą z jednego krzewu herbacianego o nazwie camellia sinensis. Jakość i smak herbaty zależy od wielu czynników. Herbaciany terroir to wynik kilku składowych: rodzaju gleby, wysokości, wilgotności, suchości, czyli finalnie warunków klimatycznych.

Niestety pod wpływem obecnych zmian, rosną obawy o przyszłość jednej z najpopularniejszych herbat świata – Assam, uprawianej w Indiach.

Czytaj też: Niedawno opublikowano informację o wykryciu glifosatu w torebkach herbat znanych i dużych, czołowych marek.

Zmiana klimatu a mniejsze plony herbaty

Antropogeniczne zmiany klimatu, czyli anomalie wywołane działaniem człowieka (przemysł, podróżowanie, dewastacja środowiska naturalnego), oddziałują na wiele dziedzin życia i gospodarki. 

Tendencja wzrostu średniej temperatury Ziemi wpływa także na rolnictwo. 

Ocieplenie klimatu ma wpływ także na uprawy herbaty. Chociaż może wydawać się, że herbata, rośnie w egzotycznych krajach i lubi tylko tropikalny klimat, to tak nie jest. Zbyt wysokie temperatury są dla niej zabójcze, a indyjskie rolnictwo mierzy się z coraz bardziej rozległymi i długotrwałymi suszami. To one powodują, że zbiory są dużo mniejsze. 

Indie słyną z uprawy liści herbacianych Assam. Jednak badania jasno wskazują na to, że po osiągnięciu temperatury granicznej, uprawy wydają mniejsze plony. W przypadku odmiany Assam, jeśli temperatura wzrasta ponad 28°C, każdy dodatkowy wzrost średniej miesięcznej temperatury o 1°C powoduje spadek plonu o 3,8%. 

Co możemy zrobić, żeby herbata nie zniknęła?

Czy picie ekologicznej oraz certyfikowanej herbaty może coś zmienić? To nie takie proste. Chociaż na razie nie widzimy zmniejszenia ilości opakowań herbat na sklepowych półkach, powinniśmy się zastanowić i dociekać, czy krzewy zostały wyhodowane, a liście zebrane w zgodzie z naturą i poszanowaniem praw lokalnych mieszkańców (pracowników). Często okazuje się, że zamiast fair trade (czyli tzw. sprawiedliwego handlu) spotykamy się z ogromną skalą greenwashingu. To zjawisko pogłębia się wraz z coraz większą konsumpcją, a w parze z nią idzie coraz poważniejszy problem zmian klimatu.

Chcesz wiedzieć więcej o wyzwaniach klimatycznych, z którymi już teraz musimy się zmierzyć? Zobacz artykuł: 

źródło: kuchnieswiata.com.pl, mat. własne

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.